Ядрен физик случайно откри нов вид динозавър

4364
Ядрен физик случайно откри нов вид динозавър

Американският ядрен физик Бил Шип е открил кости на динозавър, а десет години по-късно палеонтолозите са изяснили, че това животно принадлежи към неизвестен досега вид трицератопси. Откритието е описано в изданието PLOS One, съобщава Live Science.

Шип се увлякъл по палеонтолигията, когато се пенсионирал, и помолил професионалистите да го научат да търси фосили. Скоро на територията на щата Монтана той открил кости на женския трицератопс Джудит. Гигантският гущер получил прозвището си по името на формацията Джудит Ривър, където го открили.

Откриха следи от 30-тонен динозавър

В германския град Ребург-Локум са открити останки от 30-тонен динозавър, който вероятно се отнася към рода маменчизаври. Откритието е н...

След няколко години палеонтолозите изучили костите на Джудит и стигнали до извода, че тя е принадлежала към нов вид, който бил наречен Spiclypeus shipporum.

Намерена в щата Юта втора особа е позволила да се установи и външният вид на динозавъра. Вместо три гладки рога, неговият врат е бил покрит от многобройни шипове, стърчащи в различни посоки. Освен това допълнителна двойка рога е имало над очите му.

Преди 75 милиона години мястото в щата Монтана, където е открита Джудит, е било покрито с блата, а наблизо е имало море. Фосилите са се съхранили благодарение на бентонит и аргилит (глинени породи).

Анализът на костите на Джудит посочил възрастта на нейната смърт – 10 години. Освен това един от предните крайници на животното е страдал от артрит и възпалителен процес в тъканите. Учените подозират, че женският трицератопс се е измъчвал силно през живота си и не е могъл да се движи със своето стадо.

Най-големият пернат динозавър имал пищна опашка

В Китай откриха най-големия пернат динозавър от известните на науката. Фосилите са се съхранили толкова добре, че палеонтолозите успели...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно