Динозаврите отказали да живеят в Европа

6211
Динозаврите отказали да живеят в Европа
Снимка: Getty Images/Guliever

Палеобиолози от университета на Лийдс (Великобритания) са създали карта на миграцията на динозаврите по време на мезозойската ера, когато се е разпаднал свръхконтинентът Пангея.

Оказало се, че семействата на гигантските гущери активно са напускали Европа, разселили са се по цялата Земя, като нови семейства не заселвали европейската част от сушата. Изследването е публикувано в Journal of Biogeography, съобщава Lenta.ru.

Как ще реагирате, ако срещнете динозавър? (ВИДЕО)

Живеете си в съвременния свят от стъкло и бетон, карате си колата, купувате си кафе от автомата. И един ден слизате в подземния паркинг...

В своята работа учените се основават на факта, че при разкъсването на големия континент отделните континенти са останали съединени благодарение на появата на мостове от суша. Такива провлаци са възниквали от време на време поради геоложки изменения, протичащи на нивото на морето, и могат да се разглеждат от математическа гледна точка като графика, тоест като връзка между точки.

Движенията на тектонските плочи, по думите на учените, може да са довели до появата на масивни структури от рода на моста, съединяващ Индо-Мадагаскар с Австралия. Тези участъци от суша са служили като сухопътни преходи за потомците на мигриращите динозаври, разселващи се по земното кълбо.

Изследователите се възползвали от палеобиологичната база данни, която съдържа записки за всяка находка на фосил на динозавър по цял свят. Въз основа на записките за всяко семейство динозаври и за всеки континент били създадени карти за различните периоди от време, разкриващи връзките, по които е осъществявана миграцията.

Независимо че връзките между континентите са се губили през мезозойската ера, от триасовия период до края на креда, разкъсването на Пангея не е довело до пълно унищожаване на миграционните пътища.

Вулканите не са могли да убият динозаврите

Мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя, въпреки общоприетото мнение...

Учените са открили също, че животните от Европа били предимно изходящи. Семействата динозаври са напускали Европа, но нови семейства не са мигрирали в нея. Според изследователите съществува вероятност такава закономерност да се явява резултат от недостатъчни данни за фосилите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно