Жреците на Паленке се кичели с човешки кости

2310
Жреците на Паленке се кичели с човешки кости
Снимка: Lugares INAH

Представители на мексиканския Национален институт по антропология и история (INAH) съобщиха за уникална находка, направена по време на изследването на една от частите на двореца в Паленке. Те извадили от земята костен орнамент, върху който била изсечена фигурата на бога на маите на царевицата и плодородието.

Рядка статуя на бога на светкавиците е открита в Мексико

Паленке е общоприетото име за столицата на древното царство на маите Баакул. То е съществувало през класическия период (IV – X век от н.е.) и е достигнало разцвет в края на VII век от н.е. Причините за падането на Баакул все още са обект на научни дискусии.

Фрагмент от украшение, издълбано от човешка кост / INAH

Последната надеждна датировка от Паленке се отнася за 799 г. (надпис върху глинен съд), но косвени доказателства сочат, че хората са живели в града до средата на IX век.

Сега археологическата зона на Паленке включва три храма и дворцов комплекс. Последният се състои от няколко сгради. Всички те са с леко различна конструкция, някои имат изразена симетрия, но не всички.

Археолозите търсили признаци на тази симетрия в сграда с условното име Дом С (Casa C de El Palacio): от северната страна на тази сграда има стълбище, логично нещо подобно може да бъде на южната.

Вместо стълба в основата на стената изследователите открили парче под, което се различавало от околната повърхност. Той бил отворен и под него била открита кухина с диаметър 26 сантиметра и дълбочина 30 сантиметра, пълна с глинеста пръст с остатъци от дървени въглища.

Сред тази „изгоряла“ пръст имало семена, кости от риба, костенурки, дребни бозайници, люспи от обсидиан (най-вероятно остриета на ножове), няколко големи парчета въглен и сред тях костен накит. Кухината била запечатана с пръст.

В Мексико откриха статуя на бог на смъртта, който не бихте искали да срещате

Археолозите смятат, че са открили ритуално приношение на боговете, направено в чест на завършването на строителството на Дом С. Изследователите предполагат, че това се е случило в късния класически период (600 – 850 г. от н.е.). Семената, костите и предметите били поставени в огън и изгорени, а това, което останало, било заровено в основата на стената.

Намереният костен накит (или по-скоро фрагмент от него) според учените е направен от човешка бедрена кост и представлява елемент от ритуалното облекло на владетелите и жреците на Паленке. Тази конкретна част била прикрепяна към носа. Размерът ѝ е малък: 6,4 сантиметра дължина и 5,2 сантиметра широчина.

Подобни украшения има и на някои релефи и скулптури от Паленке, които изобразяват знатни представители. В пълната си форма украшението е представлявало вид маска с гребен, минаващ по оста на носа и стърчащ над челото на носещия.

Схема на маската / INAH

Маската не просто е издълбана от човешка кост. Тя е с резбована доста деликатна орнаментика. В лявата ѝ половина е гравирано изображение на мъж с птиче украшение и огърлица от сферични мъниста. От лявата страна е изобразен глифът на маите ak'ab', което означава „тъмнина“. А дясната ръка се удължава и се врязва в гребена, за да продължи от другата страна, където държи дълъг тънък предмет.

Учените смятат, че маската изобразява Кавиил (K'awiil) – богът на царевицата и плодородието, един от върховните богове в пантеона на маите. Традиционно е представян като мъж с удължен череп, символизиращ кочан царевица.

Лодка за оня свят: В подводна пещера сред кости е открито кану на маите

Тънкият предмет, който държи в ръката си, според изследователите е погребален свитък. Такива свитъци са били част от погребалната култура на маите, което също е отразено в релефите. В тази история свитъкът в ръката на бога е един вид портал към царството на мъртвите.

Възможно е човекът (жрецът), който е слагал такава маска, да е ставал олицетворение на бога по време на ритуалите – например в чест на началото или край на строителство. В този случай обаче не е много ясно как фрагментът от маската се е озовал в огъня сред другите жертвени дарове.

Сега на изследователите им предстои дълга работа. Тя ще им позволи да разберат процеса на изработване, да определят видовете използвани инструменти и лепилната смес, с която предметът е бил прикрепян към носа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com