Как да живеем с нулев отпадък и да харчим по-малко пари?

3192
Как да живеем с нулев отпадък и да харчим по-малко пари?
Снимка: Pixabay

Всеки от нас иска да спестява повече и да харчи по-малко. От друга страна не са малко и хората, които искат да опазват природата. Можем ли, обаче да даваме по-малко пари и да пазим природата повече? Всички сме виждали и чували, че стоките, които са еко и био са на доста по-високи цени, а и самите ние като потребители имаме навиците да си купуваме доста непотребни неща. 

Много хора свързват живеенето със създаване на по-малко отпадъци като някаква еко мания, но това съвсем не е така. В тази статия ще дам няколко съвета, с които да бъдем по-отговорни към природата и същевременно да спестяваме средства. Със сигурност ако направим сметката, ще видим, че за около 12 месеца така можем да спестим пари за една прилична екскурзия в чужбина или у нас. 

Без пластмаса на остров Света Анастасия през лятото

Остров Света Анастасия става част от кампанията, която се бори срещу пластмасата изхвърлена в морето. На първи юни всеки, който иска да...

Не си купувайте пластмасови бутилки с минерална вода

Едно от най-големите пера в моя личен бюджет бяха бутилките с минерална вода. Купувах си ги по време на път (а аз пътувам много), като ходя на фитнес и понякога просто като съм навън. Всичко това се променя с покупката на една метална, стъклена или пластмасова бутилка, която си пълня с вода и я нося навсякъде. Личната ми сметка за мен показва, че съм спестил около триста лева за една година. 

Дрехи втора употреба. Защо не? 

Преди тотално отричах втората употреба. Считах, че за човек с четирицифрена заплата и престижна работа би било абсурдно да се облича от такива магазини. В каква грешка съм бил само! Когато говорих по темата с мои приятели се оказа, че много мениджъри, собственици на бизнеси и други мои приятели с възможности просто са оставили суетата настрана. И всъщност бяха прави - освен от финансова гледна точка, пазаруването на дрехи втора употреба е щадящо и природата. Не съм смятал колко пари съм спестил с пазаруването си от тези магазини за последните две години, но ще ви дам примера, който лично за мен реши всичко. Направих си експеримент и си купих две ризи и панталон от нормален магазин. Дадох 110 лева. На следващия ден си взех две ризи и панталон от магазин за втора употреба за 11 лева. Вярвам, че сте достатъчно добри в математиката, за да направите разликата сами. И нещо важно - много често дрехите, които са втора ръка по никакъв начин не отстъпват като качество на тези, които се продават за нови. 

Сбогом найлонови торбички!

Плевен е домакин на национална екосреща за Дунав

Плевен утре е домакин на национална среща, на която ще бъде представен проектът „Намаляване на риска от наводнения чрез възстанов...

Истината е, че тук финансовият ефект се оценя максимално на 30 до 50 лева на година, но спасяваме природата от много найлонови торбички. Носете си по една торба от плат в раницата или в дамската чанта - така си гарантирате, че няма да я забравите като ходите до магазина. 

Стига вече със скъпи препарати

От малък съм свикнал да се грижа за себе си и да помагам в домашните задължения. Разтвор от сода, оцет и лимон е чудесен универсален домашен препарат. Слагате го в бутилка с пръскало и можете да чистите всичко у дома (без дърво!). Именно това спестява много средства в скъпи препарати за почистване. Ефективността на домашния разтвор не е лоша и може да замести голяма част от скъпите препарати, за които даваме пари почти всеки месец. 

Това са четири лесни съвета за това как да живеем по-отговорно към природата, да харчим по-малко пари. Ако ги спазваме стриктно, спокойно можем да спестим около 1000 лева на година само от това. Не е никак малко, предвид очакваната финансова криза. А и винаги можем да ползваме тези пари за нещо полезно у дома. Или пък за нещо, което да поглези нас самите. 

Заглавна снимка: Pixabay

Все повече българи полагат усилия за по-чиста околна среда

Все повече българи (74% от запитаните) полагат усилия, за да живеeм в по-чиста околна среда. Това показва сравнение на данните от две и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com