Как хората от каменната ера са избягвали кръвосмешението

12897
Как хората от каменната ера са избягвали кръвосмешението
Снимка: NASA/JPL-Caltech

Генетичен и изотопен анализ на останки от три мезолитни погребения едновременно помогнал за разрешаването на няколко важни загадки за структурата на обществото, живяло в Европа преди 6700 години. Всичко това благодарение на факта, че няколко жени са яли риба преди много време – и сега можем да разберем подробности за техния сексуален живот.

ОЩЕ: Не Африка, а Евразия се оказа люлката на човечеството

Преди около 7500 години ловците събирачи на територията на Западна Европа се озовали в трудна ситуация. Броят им така бил малък, а от югоизток идвали нови заселници, които се занимавали със земеделие, което им давало забележимо предимство. По-рано антрополозите смятали, че при търсене на партньор ловците събирачи нямали друг избор освен членовете на своето племе (т.е. близки роднини) или представители на чуждата уседнала култура.

Нова научна работа на шведски и френски изследователи опровергава тази теория. Тя е публикувана в рецензираното списание PNAS и е с отворен достъп.

Авторите за първи път провели биомолекулярни изследвания на няколко скелета от един масов гроб от периода на късния мезолит (на възраст около 6700 години). Това станало в три региона на Франция – на островите Хоедик и Тевиек, както и във вътрешността на страната (близо до Шампини). Анализът на генома на останките и съотношението на въглеродните и азотните изотопи позволили на учените да направят няколко открития.

Първо, за ловците събирачи от Стария свят са били по-важни не кръвните, а социалните връзки. За това сочи погребението на няколко несвързани помежду си хора в един гроб. Най-удивителното е, че в един случай са погребани заедно възрастна жена и дете и те не са били близки роднини.

С други думи, противно на установените преди това представи, компактните племена не се състояли от членове на едно разраснало се семейство, а от хора, обединени предимно от социални и културни връзки. В същото време изотопният анализ на останките позволява да се каже, че всички погребани на едно място са споделяли едни и същи хранителни навици. Тоест имали са обща култура, доколкото може да се съди.

Но как се е получило така, че сравнително малко ловци събирачи, в условията на конкуренция за жизнено пространство, са подсигурили генетичното разнообразие на своето общество? Доминиращата хипотеза е, че те са асимилирали земеделците. Но именно второто откритие я поставя под сериозно съмнение.

Останките на някои хора, открити в Шампини, не са преминали веднага към континенталната диета. През първата част от живота си те се хранели с риба, което е характерно за жителите на островите. Логичното заключение е, че племената на ловците събирачи от различни региони са обменяли членове на общността. Най-вероятно само жени, тъй като изследователите не са открили мъжки мигрантски тела. Те обаче пълноценно са проучили само десет скелета, така че не може да се направи недвусмислена преценка.

ОЩЕ: Най-древните ездачи препускали из България преди 5000 години

И накрая, още един извод. Смесването на ловци събирачи и земеделци е имало, но асимилацията е протичала предимно в една посока – по-ранните обитатели на Западна Европа се присъединявали към новите селища на земеделци. Останки със смесен геном са известни, но по-рано са откривани само в погребенията на земеделци. Новите доказателства сочат, че има малък шанс да се намерят такива скелети в гробовете на ловци събирачи – тези племена са имали други стратегии за намиране на партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно