Как Христофор Колумб е предсказал, че ще доведе до края на света

36188
Как Христофор Колумб е предсказал, че ще доведе до края на света
Снимка: Library of Congress Prints and Photographs Division Washington / Public Domain

В продължение на векове след основаването на Съединените щати италианският изследовател Христофор Колумб (октомври 1451 – май 1506) безспорно е бил третиран като един от най-големите герои на нацията. Често приветстван като „откривател“ на Америка, неговата роля във формирането на Новия свят е сеизмична.

Но тъй като научните изследвания около постиженията му са внесли по-голяма яснота, той вече не е толкова безусловно възхваляван, тъй като експертите продължават да подчертават огромната човешка цена на колониализма и бруталното клане на местното население, което неговото изследване спомогнало.

ОЩЕ: Колумб не е пренесъл сифилиса в Америка

Трите кораба на Колумб. Gustav Adolf Karl Closs / Public Domain

Независимо от това пътешествията му по земното кълбо преди появата на навигационните инструменти остават впечатляващи, доказателство за невероятните му умения като навигатор и познанията за начина, по който звездите и други естествени средства помагат за насочване при пресичане на безмилостните океани.

Истинските мотиви за пътешествията на Колумб обаче са изненадващо метафизични, като изследователят – който обещава богатство на своите покровители в замяна на финансирането на пътуванията му – вярва, че пътешествията му в крайна сметка ще доведат до апокалипсис, както е пророкувано в Библията.

Християнският път на Изток

Христофор Колумб е роден в Генуа, Италия, и въпреки че точните обстоятелства на детството му все още се обсъждат – някои историци предполагат, че семейството му е било еврейско – в младата си възраст Колумб е като повечето европейци по негово време заклет католик.

Известно е, че Колумб не си е поставил за цел да открие нови земи, а да установи нови търговски пътища на изток. С превземането на Константинопол от Османската империя през 1453 г. преминаването по суша към Индия и Китай ефективно е отрязано от европейските сили, докато победата на османците също така ефективно нанася удар на християните, които искат да претендират за Светите земи в името на своята религия.

Христофор Колумб коленичи пред кралица Изабела Кастилска. Library of Congress Prints and Photographs Division Washington / Public Domain

Колумб, който, противно на мита, вярва, че светът е кръгъл или поне с „крушовидна форма“, смята, че може да открие нов път към Далечния изток през Атлантическия океан, но за да го направи, той се нуждае от финансиране. Колумб трябва да убеди испанските кралски особи да внесат значителна сума във фонда за пътуване, създаден от група бизнесмени, които имат свои собствени финансови мотиви за откриването на нов търговски път. Кралските покровители на Колумб са крал Фердинанд II Арагонски и кралица Изабела I, за които изследователят съставя документ, озаглавен „Книга на пророчествата“, който според него предлага доказателство, че финансирането на пътуването му ще доведе до библейския край на дните.

Задействане на апокалиптичните събития

Христофор Колумб твърди, че новите търговски пътища, които планира да установи до Индия и Китай, ще генерират несметни богатства за християнските сили в Западна Европа. Но докато парите може да се смятат за цел сами по себе си, някои християни като братята францисканци вярват, че неговите пътешествия могат ефективно да приближат християнския календар към края му.

Новите приходи, които се предполага, че търговските пътища на Колумб ще генерират за католическа Испания, могат да бъдат използвани за финансиране на нов кръстоносен поход към Светите земи, чиято крайна цел е християнският контрол върху свещения град Йерусалим. Текстовете, които Колумб е събрал в своята „Книга на пророчествата“, твърдят, че християнското управление над Йерусалим ще възвести пристигането на Антихриста и ще доведе до последната апокалиптична битка в края на света.

ОЩЕ: 10 неща, които не знаем за Христофор Колумб

Колумб слиза в Новия свят. Dióscoro Teófilo de la Puebla Tolín / Museo del Prado / Public Domain

Невярващите може би се чудят защо краят на света би бил желан резултат за християните от XV век - като Колумб и неговите кралски поддръжници. Отговорът е, че пророчествата на Колумб гласят, че подобни събития ще доведат до нов свят, в който цялото население на планетата е християнско. По този начин Колумб може да се счита за мисионер, въпреки че той несъмнено е имал око за несметното богатство и слава, на които ще се радва през целия си живот, ако планът му се осъществи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com