Какво би било, ако имахме 3 очи?

3579
Какво би било, ако имахме 3 очи?
Снимка: iStock

Въпреки че еволюцията е дала на Хомо сапиенс две очи, от хилядолетия философи, мистици и духовни учители са се опитвали да развият трето око, пише The Grunge.

В случая обаче не говорим за трето физическо око, а за духовно. В природата е рядкост животно да има повече от две очи, с изключение на насекомите, които може да имат стотици очи. Някои влечуги имат така нареченото париетално око, което е нещо като трето око и е реликва от собствената им еволюция.

Но какво ще стане, ако еволюцията ни беше дарила три очи? Ще стане ли животът ни осезаемо по-добър? И ако имахме трето око, къде щеше да се намира? Учени решили да разгледат тази идея и стигнали до извода, че всъщност няма да сме много по-добре, ако имаме допълнително око.

Както обясняват експертите, очите ви не „виждат“ нищо; по-скоро те събират светлинни сигнали и ги предават на мозъка, който интерпретира тези сигнали като зрение. Същото важи и за другите ви сетива: носът ви не мирише, ушите ви не чуват и т.н. Те просто изпращат информация до мозъка.

Мозъкът, от своя страна, трябва да постави приоритети в цялата тази информация и да отсее това, от което не се нуждае. Ето защо сте склонни да забележите нещо, което се движи в тревата, защото движението на тревата означава, че или хищник, или плячка е наблизо, и мозъкът, за да ви запази живи на първо място, ще се увери, че вие сте наясно със ситуацията..

От друга страна, ако работите на място с характерна миризма, след известно време просто спирате да я забелязвате, защото мозъкът е фокусиран върху новите неща, а не върху рутинните, защото нещо ново винаги изисква внимание.

Това е важно да се разбира, защото ако имахме трето око, то щеше да дава на мозъка една трета повече зрителни стимули и по този начин щеше да изисква мозъкът да сортира една трета повече визуални стимули.

Въз основа на това, което изследователите знаят за работата на човешките очи и човешкия мозък, те са стигнали до извода, че трето око няма да има голямо значение.

„Най-вероятно третото око ще бъде добро само за откриване на светлина и движение, но нищо повече“, подчертават експертите.

И както и да ни се струва, всъщност щеше да е същото като рудиментарното теменно око при някои влечуги. Третото око теоретично може да ни осигури допълнителен слой защита за откриване на заплахи, но вместо това еволюцията ни е дала уши, които чудесно вършат същата работа. Освен това, ако в дадена ситуация сетивата не ни помогнат, има хора, които ще помогнат в опасна ситуация.

Но ако имахме трето око, къде би се намирало то? Пространството на главата е ограничено, заето предимно от мозъка, така че третата очна кухина вероятно би заело свободно от мозък място. Трето око на лицето ни обаче едва ли ще ни помогне да видим това, което другите ни очи не могат да видят. Око на върха на главата би било безполезно, тъй като няма нищо интересно точно над главите ни (птиците не ни ловуват), а ако беше на тила, щеше да е покрито с коса.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво ще се случи със Земята, ако се килне като Уран?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com