Какъв е големият трик на дявола

163339
Какъв е големият трик на дявола
Снимка: Thinkstock

Кевин Спейси казва в един от най-знаковите си филми, че „Най-великият трик на дявола е било внушението да вярваме в това, че той не съществува”.

Според данните от допитване от 2007 година около 70% от американците обаче продължавали да вярват в неговото съществуване.

Очевидно в основата на влечението към свръхестественото лежи цял комплекс причини. Ако се вгледаме в него, ще можем да видим базовите структури на мисленето С това се занимават философи и психолози.

И така, какво може да разкаже за нас персонификацията на злото на самия праг на Хелоуин? Вероятно тя подсказва как ние оценяваме поведението на другите хора.

Времето е илюзорно

За описание на света на елементарните частици и тяхното взаимодействие учените прибягват към квантовата механика, а за изучаването на м...

Злото по определение е причиняване на вреда на невинен човек и получаване на удоволствие от това.

Интересът на психолозите към темата възниква в годините на Втората световна война, когато хората започнали да се сблъскват с проявата на „чистото зло”. Бащите на съвременната социална психология – Курт Левин, Стенли Милграм, Соломон Аш – видели дълбоко вкоренен порок в това, което на обикновените хора изглеждало непоправимо. С други думи, общо взето проява на банални психологически процеси.

Например знаменитите изследвания на Милграм доказали, че злото възниква в най-обикновени обстоятелства въпреки разпространеното убеждение, че човек в същността си е добър, а злото е нещо извънредно.

Появило се мнение за това, че „чистото зло” е мит. Общоприетата (лъжлива) представа за човешката природа произтича както от конкретни културни традиции, така и от общата наша тенденция да смятаме поведението на човека като продукт изключително на неговата свободна воля (душа, сърце), докато в действителност това е резултат от сложно взаимодействие на вътрешни и външни фактори.

Но въпросът за съществуването на „чисто зло” е едно, а въпросът за това, което се случва с нашето мислене и поведение, когато ние вярваме в неговото съществуване, е съвсем друг. И именно това в последно време озадачавало някои учени. Как да измерят вярата в чистото зло и как влияе тя на нашата реакция на злодеите.

33% от храната отива в боклука

Близо една трета от хранителните продукти отиват не в чинията, а на боклука. Докога ще продължава това разхищение? Още повече, че има н...

Изследванията сочат, че в основата на вярата в чистото зло лежи представата за неизменността на злото. Злият човек е зъл по рождение и не е способен да се промени. От това следват два извода: първо – невъзможно е злите хора да се превъзпитат, и второ – за да изкореним злото, е достатъчно да се избавим от злите хора.

Изхождайки от тази логика, психолозите предположили, че вярата в чистото зло някак трябва да се съотнася към агресивното желание да накажеш злодея.

В научната литература има немалко свидетелства в полза на тази хипотеза. Действително хората, които вярват в чистото зло, призовават към по-строга разправа с престъпниците, по-често се застъпват за смъртната присъда и по-рядко подкрепят мерките по превъзпитаване на злосторниците.

Освен това светът изглежда опасен и грешен на такива индивиди, те разбират метода за решаване на международни конфликти с превантивна военна агресия и не виждат нищо лошо в това, че „терористите” биват държани в нечовешки условия.

Съществува ли дяволът, или не – вярата в силата на човешкото зло оказва огромно влияние върху това как подхождаме към решаването на проблемите на реалните криминални случки.

Супермозък измайсториха в Швейцария

В швейцарската Лозана стартира един от най-амбициозните проекти от последно време – „Човешки мозък”. Учените искат да...

Ако ни се струва, че антисоциалното поведение произтича поради вродена порочност, всичко, което можем да предложим за борба с него, е незабавна ответна агресия, тъй като няма смисъл да изразходваме време и сили за социална реабилитация на такива хора.

Социалната психология твърди, че някои примери на жестокост и пороци невинаги са резултат от „чисто зло” и че някой човек, който принципно с нищо не е по-лош от нас, при определени обстоятелства може да извърши ужасно и дори чудовищно престъпление (в условията, да речем, на Третия райх).

Нека по-внимателно се отнесем към проявата на „чистото зло”. Колкото по-силна е вярата ни в чистото зло, толкова по-агресивни и асоциални ставаме ние самите и отказваме на хора, които не са лоши, да изкупят своята вина и да започнат нов живот.

Тези хора не са порочни по рождение и не са водени от непреодолимото желание да причинят вреда на околните. Ето какъв е големият трик на дявола.

Повече за света около нас, за науката и много интересни статии четете в Megavselena

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com