Китай заяви, че може да е уловил сигнали от извънземни цивилизации. И изтри информацията

12996
Китай заяви, че може да е уловил сигнали от извънземни цивилизации. И изтри информацията
Снимка: The University of Sydney

Интернет ресурсът на официалния вестник на Министерството на науката и технологиите на Китай Science and Technology Daily изтри информация за това, че китайският гигантски телескоп Sky Eye може да е открил признаци на извънземни цивилизации. Това съобщава агенция Bloomberg.

Джанг Тонгджи, главен изследовател в групата за изследване на извънземни цивилизации на Националната астрономическа обсерватория, заяви по-рано, че най-големият телескоп в света Sky Eye е открил уникални космически сигнали, които се различават от всички предишни, така че изследователският екип продължава да ги изучава. Защо обаче тази информация е премахната от официалния сайт, остава неясно.

„Не е ясно защо съобщението е премахнато от уебсайта на Science and Technology Daily, въпреки че новината вече стана популярна в социалната мрежа Weibo и беше подхваната от други медии, включително държавни, отбелязва Bloomberg.

Китайският телескоп Sky Eye, който се намира в югозападната китайска провинция Гуейджоу, има диаметър 500 метра. Той е проектиран с фокус върху търсенето на извънземен живот и е изключително чувствителен в нискочестотния радиодиапазон. През 2019-2020 година телескопът вече е откривал подозрителни сигнали, но новите сигнали изискват изучаване.

Извънземни или не?

"Вероятността да сме успели да открием истински сигнал от извънземна цивилизация е много голяма. Но също така този радиосигнал може да е обикновено радиосмущение или нещо друго. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди, че това е сигнал от извънземни, или обратното, да се изключи такава възможност“, казва Тонгджи, цитиран от изданието Futurism.

Но някои западни учени смятат, че е твърде рано да се разглеждат откритите сигнали като послание от извънземни. Докато тези необичайни сигнали не бъдат проучени и проверени от научната общност, към това твърдение трябва да подхожда с голяма доза скептицизъм. Възможно е тези сигнали да имат по-просто обяснение. Например журналист от SpaceNews смята, че това е интересно твърдение, но все още няма причина да се вълнуваме много.

„Ще анализираме тези сигнали с помощта на телескопа FAST и ще търсим отново такива подозрителни сигнали, за да разберем откъде идват, което ще даде възможност да се каже със сигурност дали са свързани с потенциални извънземни“, казва Тонгджи.

Има един проблем

Китайските учени, независимо че смятат, че трябва внимателно да подходят към изследването на резултатите си, все още се надяват да потвърдят своето откритие, което може да промени света. Или няма да потвърдят, че тези сигнали са изпратени от извънземна цивилизация, и ще продължат да търсят.

„Наистина искаме радиотелескопът FAST да бъде първият радиотелескоп в света, получил първия сигнал от извънземен разум“, казва Тонгджи.

Но за да се извърши допълнителен анализ на откритите сигнали и да се потвърди, че е осъществен първият контакт с извънземна цивилизация, е необходимо много време. А учените имат много сгъстен график за изследвания.

„Смятам, че тези подозрителни сигнали може наистина да принадлежат на извънземни, но имаме твърде малко време, за да направим точна идентификация на тези сигнали“, казва Пенг Бо от Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките.

Впрочем по-рано британският кралски астроном Мартин Рийс заяви, че извънземните отдавна не се явяват същества от плът и кръв. По думите му, ако извънземни цивилизации съществуват, то те отдавна са населени с роботи, надживели своите създатели. Рийс е на мнение, че същата съдба очаква и човечеството в бъдеще.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Астероид или извънземни. Учени разказаха кое по-бързо ще унищожи човечеството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com