Колко древен е Древен Египет?

28785
Колко древен е Древен Египет?
Снимка: sciencefreak / Pixabay

За мнозина историята на Египет, изглежда, датира от незапомнени времена. Но колко точно е стар Египет?

„Зависи как дефинирате Древен Египет – казва пред Live Science Ейдън Додсън, професор по египтология в университета в Бристол във Великобритания. – Ако го приемете като означаващо цивилизацията, която включва фараонското царство, йероглифното писмо и религията, която накрая е била заменена от християнството, той започва около 3100 г. пр.н.е. и завършва около 400 г. сл.н.е.“

Катрин Бард, професор по археология и класически изследвания в Бостънския университет, също дава подобна дата. „Периодът на фараоните започва около 3000 г. [пр.н.е.]“, казва ученият.

Хората обаче са живели в Египет много преди 3000 г. пр.н.е. „Най-старото известно човешко присъствие в долината на Нил се оценява на около 400 000 години“, пише Пиер Вермеерш, професор по география в Католическия университет в Льовен в Белгия, в книгата „Палеолитни стоянки в Горен и Среден Египет“.

Селското стопанство в Египет датира от около 5000 г. пр.н.е., пише Сали Катари, която е била професор по египтология в Лаврентиевия университет в Онтарио, в статия в „Енциклопедия на древната история“. До 4100 г. пр.н.е. постоянни фермерски селища са създадени в части от Египет, пише Катари.

Някои селища в крайна сметка прераснали в градове. Накада и Хиераконполис (известен също като Нехен) стават важни градски центрове между 3500 г. пр.н.е. и 3000 г. пр.н.е., пише Стивън Снейп, професор по египетска археология в Университета на Ливърпул, в книгата си „Пълните градове на древен Египет“.

Около 3100 г. пр.н.е. Египет се обединява под властта на фараон и е създадена писмена система, често наричана йероглифи. Египетският свещеник Манетон, живял хилядолетия по-късно, около трети век пр.н.е., съобщава, че първият владетел на този обединен Египет е бил цар на име Менес, но съвременните учени спорят за самоличността на Менес и точността на твърдението на Манетон.

Бил ли е Древен Египет пустиня?

Getty Images / Guliver

Благодарение на съвременните изображения на емблематичните египетски пирамиди, извисяващи се над огромен пясъчен пейзаж, много хора смятат, че тази област винаги е била пустиня. Но като се има предвид, че климатът и ландшафтът могат да се променят с времето и че хората променят естествената среда, пустиня ли е бил Древен Египет? И смята ли се Египет за пустиня днес?

Простият отговор е не. Не целият Египет, древен или съвременен, се квалифицира като пустиня. Районите близо до река Нил обикновено са по-плодородни, а египтяните – както в древни, така и в днешни времена – са имали процъфтяваща земеделска система. Околната среда обаче се е променила през историята на Египет и изграждането на Асуанската язовирна стена през Нил между 1960 и 1970 г. е променило съществено пейзажа.

Някои райони на Египет, които сега са пустинни, са били по-влажни в миналото. Един известен пример е Пещерата на плувците на платото Гилф Кебир в Югозападен Египет. Днес районът е много сух, но преди хиляди години е бил по-влажен и някои от скалните рисунки, открити в пещерите в района, изглежда, показват плуващи хора.

Това скално изкуство датира отпреди 6000 – 9000 години, отбелязва Британският музей. Но този по-влажен период е приключил преди около 5000 години и оттогава пустините на Египет са станали доста подобни на сегашните, казва Джоузеф Манинг от Йейлския университет.

Асуанският язовир е причинил наводнение на някои райони в Южен Египет, което е довело до създаването на голям резервоар, наречен езерото Насър. Много хора, особено съвременните нубийци, трябвало да се изселят и някои археологически обекти се озовали под водата.

Изграждането на язовира сложило край и на естественото разливане на Нил. Създаването на езерото Насър довело и до повече влага във въздуха в някои райони на Южен Египет, отбелязва Манинг.

Преди изграждането на язовира разливането на Нил като цяло е било по-малко интензивно. Изследванията показват, че през бронзовата епоха (около 3300 г. пр.н.е. до 1200 г. пр.н.е.) разливите на Нил са били по-големи, отколкото през желязната епоха (около 1200 г. пр.н.е. до 400 г. пр.н.е.).

Един от ефектите на по-високите нива на река Нил през бронзовата епоха е, че около 2500 г. пр.н.е., когато са построени пирамидите в Гиза, ръкавът на Хуфу – изчезнал ръкав на река Нил – е минавал точно до пирамидите. Този ръкав позволил транспортирането на материали с лодки, подпомагайки изграждането на пирамидите.

Древните египтяни, които са живели край Нил, по някакъв начин са се смятали за живеещи на остров в долината на Нил, а пустините – за нещо като голямо море, казва Пиърс Пол Крийсман, директор на Американския център за ориенталски изследвания.

„Много от египетските митове за сътворението говорят, че техните богове, земя и хора се издигат от първичните води като остров, за да процъфтяват“, казва Крийсман.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой е бил древноегипетският бог на смъртта?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com