Къде бихте попаднали, ако копаете до другия край на Земята

40173
Къде бихте попаднали, ако копаете до другия край на Земята
Снимка: Antipodes Map

От много години се водят дискусии къде ще стигне някой, ако започне да копае тунел точно под себе си, за да излезе от другата страна на планетата. Някои биха предположили, че ако прокопаят тунел от Великобритания, вероятно ще попаднат в Австралия, а ако тръгнат от САЩ, ще попаднат в Китай. Реалността обаче е, че в повечето случаи бихме се озовали насред открития океан, пише Daily Mail.

Физически ние, разбира се, никога не можем да преодолеем този път от почти 13 000 километра, преминавайки земната кора, мантия, външното и вътрешното ядро. Въпреки това нова интерактивна карта в сайта Antipodes Map предоставя теоретичен способ за проверка на „антипода“ на локациите, в които се намирате.

Ако пробием дупка през Земята и скочим в нея, ще излезем ли от другия край на света?

Под „антипод“ се предполага другата страна на света, тоест точка на повърхността на Земята, диаметрално противоположна на тази, където се намирате. Тези две точки са свързани по права линия, преминаваща през „сърцето на Земята“.

71% от повърхността на нашата планета се състоят от вода и затова изобщо не е изненадващо, че в повечето случаи, където и да започнем да копаем тунел, най-вероятно ще се озовем в открития океан. И все пак има много градове, от които в пътешествие през центъра на Земята ще се озовем на континент. Например Оукланд в Нова Зеландия е свързан със Севиля и Малага в Испания, а ако прокопаем тунел от Шанхай в Китай, ще стигнем до столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Любопитно е, че повечето китайски градове са сред малкото в този списък, от които тунел би отвел на суша, вместо в открито море. Например, ако пътувате от центъра на Пекин, ще стигнете до Рио Негро в Аржентина.

Ядрото на Земята сменя рязко скоростта и посоката си на въртене, а понякога дори спира

Авторите на интерактивната карта отбелязват, че двата най-големи населени антиподни региона са разположени в Източна Азия (Китай и Монголия) и в Южна Америка (Аржентина и Чили). В същото време всички антиподи на континенталната част на Австралия са напълно потопени в океана. Антиподът на България също попада сред вода, както и на повечето райони на Европа и САЩ.

Впрочем по-рано се смяташе, че пътуване през „сърцето“ на Земята ще отнеме 42 минути и 12 секунди, но изследване на студент по физика в университета Макгил в Монреал (Канада) показва, че всъщност ще ни трябват само 38 минути. До този извод той стигнал, когато взел предвид различната плътност на слоевете на нашата планета, което довело до съкращаване на времето за пътешествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com