Ако пробием дупка през Земята и скочим в нея, ще излезем ли от другия край на света?

15766
Ако пробием дупка през Земята и скочим в нея, ще излезем ли от другия край на света?
Снимка: iStock

За да отговорим на тези въпроси, трябва да използваме много "ако", тъй като е невъзможно да се проведе такова преживяване в реалния живот. И така, какво ще стане, ако пробием дупка в Земята и скочим в нея в един мисловен експеримент?

Диаметърът на Земята е 12 742 километра. Ако можехме действително да пробием дупка от единия до другия ѝ край и ако тя се окаже идеално права, за да излезе точно от другата страна на планетата, и ако стените на получения тунел са достатъчно здрави, за да не се разрушат или стопят, тогава какво ще стане с човек, ако скочи там?

Началото на падането

През таен проход под Панама духа "мантиен вятър"

Геоложки таен проход под Панама може да обясни защо скалите от мантията на Земята се намират на повече от 1600 километра от мястото, къ...

Първите няколко минути от падането ще бъдат относително поносими, но колкото по-надолу се спуска човек, толкова повече въздухът ще го притиска. При високо налягане дори нормалното дишане ще го убие - щом налягането се повиши до 900 милиметра живачен стълб, ще изпита хипероксия - кислородно отравяне, от което за съжаление се умира. Освен това безжизненото вече тяло ще падне по-ниско, все така подложено на налягането, което ще се увеличава.

Дълбочина: 1-2 км

Но да предположим, че не току-така някой се е поддал на изкушението да скочи без подготовка. Нека си представим, че е облякъл определен скафандър, който може да го предпази от всякакво налягане. Какво ще се случи след това?

На дълбочина от приблизително 1,1 километра (0,02% от разстоянието до центъра на Земята) ще се сблъска с температура от около 46ºC и ще загине от топлинен удар. Когато тялото се спусне на дълбочина от 2,7 километра (0,04% от пътя до центъра на Земята), температурата наоколо ще достигне 126ºC и всички вътрешни течности ще започнат да кипят. По същество ще се свари отвътре.

Дълбочина: от 200 км и по-надолу

Когато падне на 200 километра надолу (3% от пътя до центъра на Земята), тялото ще представлява изсушени кости и останки от плът, които ще се сблъскат с по-висока температура - почти 1000ºC - и ще се превърнат в прах.

През останалите шест хиляди километра до центъра на Земята (97% от пътя) този прах ще продължи да пада, нагрявайки се все повече и повече и в резултат на това ще гори.

А ако облече суперкостюм, който да го предпази от налягането и температурата?

Учени хвърлиха парче лед в 90-метрова ледена дупка: вижте какво се случи с него

Глациолозите пробиват дълбоки дупки в антарктическия лед и изваждат от тях ядра – дълги колони от лед. Колкото по-дълбока е дупка...

Да приемем, че човек има такъв суперкостюм, който го предпазва от всякакви влияния: налягане, температура, токсични газове и радиация. Тогава какво ще се случи, когато скочи в дупката?

Поради гравитацията ще започне да се ускорява. След около десет секунди, изминавайки разстояние от 0,5 километра (0,008% от пътя до центъра на Земята), ще достигне максимална скорост от около 200 км/ч. Въздушното съпротивление няма да му позволи да ускори повече.

Колкото повече пада, толкова по-слаба ще става гравитацията, защото по-голямата част от Земята вече ще бъде отгоре, а не отдолу. Освен това, колкото по-ниско пада, толкова по-голямо ще бъде въздушното съпротивление, което ще забави движението. Ще започне бързо да губи скорост.

Около седмица от началото на падането (дори и с максимална скорост от 200 км/ч, ще отнеме известно време за изминаването на 6400 км до центъра на Земята) най-накрая ще стигне до ядрото на планетата. Силата на гравитацията в центъра на Земята е равна нула, защото тази област е заобиколена от еднакво количество материя, упражняващо еднакво гравитационно привличане.

Освен това въздухът в тунела ще стане толкова плътен, че на човек ще му се струва, сякаш пропада през гъста крем супа. Импулсът, останал от първоначалната скорост, ще бъде достатъчен, за да прелети през центъра на Земята. Но след като направи това, ще спре да пада и ще започне да се издига.

Вулканично езеро на Земята е с условия за живот като на Марс

Бактериите от рода Acidiphilium са единствените живи същества, които живеят в киселото езеро в главния кратер на вулкана Поас в Коста Р...

Съответно веднага щом се окаже под (или над) центъра на Земята, гравитацията отново ще започне да действа върху него и той отново ще пада надолу. В резултат на това ще увисне на безкрайна люлка, ту падайки надолу, ту изкачвайки се нагоре. А във въздуха, който по плътност ще прилича на супа, остатъчната инерция постепенно ще изчезне и той завинаги ще увисне в центъра на планетата.

А ако изпомпате целия въздух от тунела?

Без въздух няма да има съпротивление. Следователно при падане скоростта ще достигне от порядъка на десетки хиляди километри в час. Съответно ще стигнете до центъра на Земята за броени часове или дори минути. И с тази скорост ще летите по-нататък без проблеми. Но тъй като гравитацията никъде не изчезва, когато започнете да се изкачвате, скоростта ви ще започне да намалява. Тя ще достигне нула точно в момента, когато стигнете до изхода на другия край на света. Така че, ако успеят да ви хванат и издърпат, тогава такова пътуване през центъра на Земята ще завърши благополучно.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com