Ядрото на Земята сменя рязко скоростта и посоката си на въртене, а понякога дори спира

12074
Ядрото на Земята сменя рязко скоростта и посоката си на въртене, а понякога дори спира
Снимка: iStock

Китайски геолози откриха свидетелства в данните от дългогодишни сеизмични наблюдения на недрата на Земята, че скоростта и посоката на въртене на нейното твърдо вътрешно ядро ​​може да се променят циклично с интервал от 60 – 70 години. Последните промени от този вид са се случили в края на 2000-те години, пишат изследователите в статия, публикувана в списанието Nature Geoscience.

„Резките промени в скоростта и посоката на въртене на вътрешното ядро ​​на Земята, които разкрихме в началото на 70-те години на ХХ век и края на 2000-те години, показват съществуването на седемдесетгодишен цикъл от колебания, който контролира движението на този слой на планетата. Неговото наличие обяснява периодичните колебания в продължителността на денонощията и силата на магнитното поле на Земята, както и някои вариации в климата“, пишат изследователите.

Недрата на Земята се състоят от няколко слоя – твърда земна кора, полутечна мантия, разтопено външно и твърдо вътрешно метално ядро. През последните две десетилетия твърдата част на ядрото е от особен интерес за геолозите. Причината за това е, че в началото на 90-те години учени теоретици откриха свидетелства, че вътрешното ядро ​​се върти около оста си по-бързо от всички останали слоеве на Земята.

Освен това миналата година американски изследователи откриха възможни свидетелства, че скоростта на въртене на вътрешното ядро ​​на Земята периодично нараства и намалява, което обяснява съществуването на колебания в продължителността на денонощията, които се регистрират вече няколко века. Това откритие породи много спорове за това променя ли се скоростта на въртене на ядрото и в каква посока се измества.

Цикли във въртенето на земното ядро

Екип китайски геолози са открили първото доказателство, че както скоростта, така и посоката на въртене на вътрешното ядро ​​на Земята могат рязко да се променят с период от около 60 – 70 години. Учените направили това откритие, докато анализирали данни, събрани от сеизмичните станции в Аляска, Казахстан и Индонезия, както и на Курилските и Южните Сандвичеви острови от началото на 60-те години на миналия век.

Както обясняват изследователите, част от изследваните от тях подземни колебания, генерирани от мощни земетресения и подземни атомни взривове от епохата на Студената война, са били достатъчно мощни, за да достигнат ядрото, да се отразят от него и да се върнат към повърхността на планетата. Учените избрали от тях тези сеизмични вълни, които били регистрирани от всички инструменти в подобен вид, и ги използвали за изследване на свойствата на вътрешното ядро ​​на Земята.

Последвалото сравнение на тези вълни неочаквано показало, че както посоката на движение, така и скоростта на въртене на вътрешното ядро ​​на Земята се променят циклично, като няколко пъти през последните седемдесет години неговото въртене фактически напълно е спряло в сравнение със заобикалящите го породи на течното външно ядро. Последният подобен епизод според китайските учени се е случил в края на 2000-те години, а предпоследният – в края на 60-те години.

Тези циклични изменения според учените почти идеално се наслагват върху фиксираните през последните десетилетия промени в силата на магнитното поле на Земята и продължителността на денонощията, както и върху някои климатични колебания. Както се надяват геолозите, последващото изследване на природата на откритите от тях промени в природата на въртенето на вътрешното ядро ​​на Земята ще помогне да се разбере какви процеси в недрата на планетата пораждат тези цикли на колебания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вътрешното ядро ​​на Земята може да е богато на кислород

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно