Лекарство и срещу дълъг КОВИД - италиански професор споделя опит, но "Ивермектин" няма регулаторно одобрение

12665
Лекарство и срещу дълъг КОВИД - италиански професор споделя опит, но "Ивермектин" няма регулаторно одобрение
Снимка: Getty Images/Guliver

Възможно ли е лекарството "Ивермектин" да е средството, което да промени драстично хода на пандемията COVID-19? Този въпрос се промъква все по-упорито не само в научните и специализираните медицински среди, но и в медиите.

Отзивите за "Ивермектин" като средство за лечение на новия коронавирус са много противоречиви, дори и в България. Специалисти от голяма величина са както твърдо за употребата му като оръжие срещу COVID-19, така и твърдо против. И всичко тръгва от факта, че няма нито едно голямо клинично проучване, което да покаже какъв е ефектът на препарата. А за лекарство, което явно не е магическа пръчка, но за което има данни, че оказва сериозен ефект, са нужни повече проучвания – с ясен протокол на изследването, със споделяне на данни за оценка от независими научни екипи и в крайна сметка с преценка на ниво регулатори дали да се използва или не.

Ефектът на "Ивермектин" като лекарство срещу коронавируса - оценява ли се препаратът честно?

Защо само преди десетина дни The New York Times и CNN цитираха проучване от град Кали в Колумбия за ефекта на "Ивермектин" при лечение ...

Досега промяна в отношението към "Ивермектин" има в САЩ - Националните институти по здравеопазване (NIH е агенция на Департамента по здравеопазване на САЩ и са основната агенция на американското правителство, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването) промениха становището си за лекарството по отношение на COVID-19 - от категорично „не” на има "недостатъчно значими" данни, за да бъде направена промяна в препоръките за лечение на COVID-19. NIH обаче посочи точно, че трябват резултати от "адекватно подкрепени, с добър дизайн и добре изпълнени клинични проучвания, за да се представят научно обосновани доказателства за ролята на "Ивермектин" в препоръки за лечение на COVID-19".

Личният професионален опит на проф. д-р Алесандро Сантин е категорично в подкрепа на "Ивермектин" като средство за борба с COVID-19. При това той настоява, че лекарството е ефективно и в лечение на симптоми на т.нар. "дълъг КОВИД".

Проф. д-р Сантин е италианец, но живее и работи в САЩ. Той е едно от най-известните имена в света що се отнася до лечението на онкозаболявания. Професорът е част от Йейлския университет и има над 250 публикувани научни статии, пише разследващият журналист Март Берт Пфайфър за сайта TrialSiteNews (подробности на английски какъв е този сайт има в материал на авторитетното издание Businesswire).

Сантин е категоричен – виждал е "Ивермектин" да дава ефект при лечение във всяка фаза на COVID-19, като той специално е търсел лекарство що се отнася до терапии на онкоболни. Професорът е убеден, че "Ивермектин" е спасил живота на 88-годишния му баща, който се е заразил и който е хипертоник, с прекаран инфаркт и 7 стента! И въпреки тези утежняващи прогнозата за благоприятен изход обстоятелства, бащата на Сантин е жив и здрав.

Професорът е предписвал "Ивермектин" на над 15 семейства, чиито членове са се разболели от COVID-19. Статистически това не е значима извадка, но Сантин твърди, че нито един от разболелите се не е стигнал до болница и кислородно обдишване след като е приемал "Ивермектин".

Лекар обясни защо в "Пирогов" са се отказали от Ивермектин и проучването на фирмата на Домусчиев (ВИДЕО)

"Над 35 000 са пациентите преминали през „Пирогов“ от началото на пандемията, като това число включва не само хората с...

Сред пациентите на Сантин е и 39-годишна жена, активен спортист, която изкарва COVID-19, но симптомите на болестта я преследват дълго след като вирусът е изчистен от организма ѝ – по-точно болки в гърдите, задъхване и отпадналост. След курс на лечение с "Ивермектин", предписан от италианския лекар, тя потвърждава, че е почнала да се чувства по-добре само 72 часа след прием на първата доза. Точно това е и наблюдението на Сантин при други пациенти с дълъг КОВИД – подобрение настъпва в рамките на между 1 и 3 дни след първоначален прием на препарата. Две изследвания от Перу по отношение на дълъг КОВИД, които още не са рецензирани, говорят за именно такъв ефект.

Друг такъв случай, но не с пациент на Сантин, а на кардиолога д-р Брус Борос, се развива по подобен сценарий. 41-годишният Сам Дан, който е активен бегач, страда 6 месеца от дълъг КОВИД - с отпадналост, умора, лесно раздразним, с неконтролируемо треперене и безсъние. Борос му предписва 10-дневен курс на лечение с "Ивермектин" и симптомите отслабват. Самият Дан казва, че не е излекуван по чудо, но състоянието му се е подобрило значително - от оценка 8 по десетобалната скала на страданията, както той описва положението, до между оценка 1 до 3.

"Много бях разочарован и още съм много разочарован от протоколите за лечение на COVID-19. Сега даваме кортикостероиди, даваме хепарин, даваме "Ремдесивир”. Ако човекът се подобри, хубаво – ако продължи да се влошава, седим и чакаме да умре. Използвайте си мозъка, четете, променете нещо", настоява Сантин, визирайки и БАЗАТА ДАННИ С РАЗЛИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ ОТ ЦЯЛ СВЯТ за действието на "Ивермектин". Тези проучвания обаче се считат от регулаторите в глобален мащаб за твърде малки и в много случаи с неясни критерии.

"Ивермектин" в Европа

До момента препаратът е позволен за употреба срещу COVID-19 в Чехия и Словакия. Двете държави буквално са прегазени от поредната вълна на заразата и се намират на първите 2 места в света по смъртност от коронавируса – България е веднага след тях. Разрешение за употребата на "Ивермектин" има и в Северна Македония. В България „Ивермектин” също е разрешен за употреба, но само като лекарство с рецепта за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза (ангилулоза) – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Но на ниво болница може да бъде употребено лекарствено средство за лечение, независимо дали е разрешено за свободна продажба в аптеките, ако вътрешна комисия прецени това - т.нар. състрадателна употреба.

Компанията, където е създаден "Ивермектин", не вижда данни да помага срещу коронавируса. Фирма на Домусчиев казва друго

Фармацевтичният гигант Merck публикува официално становище за световноизвестното вече лекарство "Ивермектин", според което компанията к...

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обаче е на мнението на колегите си от САЩ – достъпните за момента данни не подкрепят използването на „Ивермектин” като специфично средство за лечение на COVID-19. И EMA иска рандомизирани проучвания с ясен протокол и критерии, за да може да бъдат дадени по-ясни заключения, като препоръчва препаратът да бъде ползван за лечение на COVID-19 засега именно и само в такива проучвания. Агенцията посочва и, че досега не е получила молба за регистрация на "Ивермектин" като препарат за лечение на коронавирус на територията на ЕС.

Още: Повторно заразяване с коронавирус (COVID-19): Повече данни по въпроса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com