Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарство на "Pfizer" срещу рак на белия дроб показва добри резултати

31 май 2024, 20:47 часа • 3021 прочитания

Лекарство на "Pfizer", използвано за лечение на определен вид рак на белия дроб, значително намалява прогресията на заболяването до напреднал стадий и увеличава процента на преживяемост на пациентите. Това сочат публикувани днес резултати, предаде АФП, цитирана от БТА.

Още: Знаково дело в Германия срещу ковид ваксината на Pfizer/BioNTech

Лорлатиниб (Lorlatinib) вече е одобрен за тази употреба и се предлага под търговското наименование Лорбрена (Lorbrena) в САЩ и Лорвиква (Lorviqua) в Европа, но новите резултати се отнасят до 5-годишно проследяване на участниците в клинично изпитване. За целите му са проследени няколкостотин души с позитивен за анапластична лимфом киназа (ALK) недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC). След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал.

Още: Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

Недребноклетъчният белодробен рак съставлява над 80 процента от случаите на злокачествено заболяване на белия дроб, като около 5 процента или около 72 000 нови случая в света всяка година, са ALK-позитивни. Около половината от участниците в клиничното изпитване са получавали лорлатиниб, а останалите - лекарство от предишно поколение (кризотиниб).

Още: Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

"Говорим за пациенти с напреднало метастатично заболяване, така че това наистина е безпрецедентен резултат. Налице е намаление с 81 процента на риска от прогресия на заболяването или смърт", посочват от "Пфайзер". Ракът на белия дроб причинява най-много смъртни случаи в света. ALK-позитивните тумори засягат в частност млади пациенти и често не са свързани с фактори като тютюнопушенето. Те са много агресивни и около 25-40 процента от засегнатите индивиди развиват мозъчни метастази през първите две години. От "Pfizer" отбелязват, че лорлатиниб прониква по-добре през кръвно-мозъчната бариера в сравнение с предишните лекарства. Страничните ефекти включват подуване или наддаване на тегло и проблеми с настроението. Резултатите са публикувани в сп. Journal of Clinical Oncology.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес