Лекарството срещу грип Tamiflu - пет неща, които трябва да знаем

288056
Лекарството срещу грип Tamiflu - пет неща, които трябва да знаем
Снимка: Getty Images/Guliver

Макар вече да сме във втората седмица на февруари, сезонът на грипа все още не е преминал. И логично все повече хора желаят да се защитят от възможността да си докарат до главата висока температура, болки в мускули и недай си Боже – усложнения. Затова и ваксинацията изглежда логичния избор.

Дали обаче може би най-разпространеното лекарство срещу грип Tamiflu е решението да не се разболеете? Не така мисли Харлан Крумхолц, автор на списание Forbes. В свой материал Крумхолц изказва своето съмнение и посочва пет неща, които трябва да знаем за Tamiflu.

Внасяме 50 000 противогрипни ваксини

50 000 опаковки противогрипна ваксина ще бъдат внесени у нас. Това заяви на пресконференция, на 18 ноември т.г., заместник министърът н...

Според Крумхолц основният проблем е, че хората знаят малко за това лекарство. То беше разработено след пандемията от свински грип преди четири-пет години. Производителят Roche обаче така и не пожела да направи публично достояние данните от всички изпитания на Tamiflu, а на 15 декември, 2010 година, Световната здравна организация (СТО) оповести интересна информация. Оказа се, че от 314 проби на грипния щам H1N1 са показали устойчивост (резистентност) срещу озелтамивир – името, под което е известно Tamiflu.

И така – Крумхолц публикува пет заключения за Tamiflu от доклада на Cochrane group – най-уважаваната организация по отношение на оценката на медицински продукти и операции.

1. Производителят на Tamiflu т.е. Rosche е спонсорирал абсолютно всички тестове на лекарството. Не е имало клинични тестове или тестове с плацебо, направени от независим източник. Според Cochrane group 60% от проучванията на Tamiflu върху хора със симптоми на грип не са публикувани от Rosche, включително и най-голямото проучване, проведено в САЩ.

2. Проучванията, за които има публични данни, не показват, че Tamiflu намалява риска от хоспитализация при грип.

Само 2% от българите ваксинирани против грип

2% от българите са се ваксинирали срещу грип за този сезон. Това съобщават епидемиолози пред "Дарик" и уточняват, че България е сред ...

3. Известните на широката общественост изследвания не доказват категорично какъв е ефектът от Tamiflu при усложнения от грип. Показателно е, че Агенцията по лекарствата на САЩ изисква от Roche да отпечатва на етикета на Tamiflu следният надпис: „Няма доказателства, че лекарството предотвратява такива усложнения” (сериозни бактериални инфекции).

4. Проучванията не доказват категорично, че Tamiflu намалява вероятността вирусът да бъде предаден на друг човек – с други думи не е ясно дали когато го приемате, намалява вероятността да се заразите с грип. Според Cochrane group „профилактичните тестове на Roche не са направени, за да дадат отговор на въпроса дали се намалява вероятността да се заразим с грип. Профилактичните тестове гарантират, че с Tamiflu се намалява шансът да се разболеем от симптоматичен грип. Тъй като обаче не знаем какво е положението с асимптоматичния грип, то не можем да отговорим дали Tamiflu намалява или предотвратява „прехвърлянето” на вирус от един организъм в друг”, пишат от Cochrane group.

5. Употребата на Tamiflu намалява продължителността на симптомите на грип с един ден. Това е доказано с пет проучвания, при които е открита вариация, но в крайна сметка общият период е стеснен до един ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно