Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха

62709
Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха
Снимка: Anton Mauricio

Геолози са открили следи от падането на метеорита, станал причина за началото на последния ледников период в историята на планетата.

Следи са открити на четири континента на Земята и благодарение на тях учените са изяснили, че този катаклизъм се е случил преди 12 835 години, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

Опал в метеорит помага в откриването на живот на Марс

Учените за първи път откриха преки доказателства за съществуването на опал на Марс. Следи от този скъпоценен камък, открити в марсианск...

"Точната хронологична оценка на това събитие е изключително важна, тъй като в миналото упорито и дълго се опитвахме да изясним какво е предизвикало това загадъчно и аномално застудяване.

Смятаме, че нашата работа дава изчерпателен отговор на този въпрос, и се надяваме, че тя ще подбуди нашите колеги да използват статистическия анализ в подобни изследвания", казва Джеймс Кенет (James Kennett) от Калифорнийския университет в Санта Барбара (САЩ).

Последното застудяване и последвалото след него настъпване на ледниците на Земята се е случило преди около 12 900 години. Този период в историята на нашата планета е известен като късен дриас. Резките изменения на климата са довели до пълно измиране на мегафауната в Северна Америка – мастодонти, гигантски ленивци, саблезъби котки и други видове.

Кенет и колегата му Ричард Файърстоун още през 2007 година открили първите свидетелства, че застудяването е било предизвикано от падане на метеорит. Свидетелствата били открити в утаечни скали и на дъното на едно от езерата в Мексико, но много геолози не повярвали в изводите им.

Отхвърлиха теорията за произхода на Челябинския метеорит

Произходът на Челябинския метеорит все още представлява загадка за учените, след като две години след падането му специалистите опровер...

Те взели откритото от Кенет и колегите му не за "космически" метали от падането на метеорит на територията на провинция Квебек, а като резултат от работата на локални геохимични процеси. Ако падането наистина е било факт, казвали те, то тогава негови следи във вид на тънък слой "метеоритни" скали трябвало да се откриват по всички континенти на планетата.

Кенет и колегите му представили доказателства за съществуването на подобен слой на четири континента, като провели разкопки на територията на 12 страни от Европа, Южна и Северна Америка, Азия и Африка. Според учените вероятността те да са оставени от едно и също събитие е над 95%, което на практика доказва, че "дриасовият метеорит" все пак е съществувал.

Като изчислили и съпоставили възрастта на тези "гранични слоеве", както ги наричат, авторите стигнали до извода, че катаклизмът се е състоял преди около 12 835 години, плюс-минус100 години. Подобна дата практически едно към едно съвпада с времето на падането на метеорит, следи от който са открити в гренландските ледове.

"Главното е, че всички косвени индикатори свидетелстват в полза на съществуването на причинно-следствена връзка между падането и дриасовото застудяване. С други думи, сега можем да говорим, че този катаклизъм е предизвикал рязко понижение на температурите", заключава Кенет, цитиран от РИА Новости.

20 метеорита-убийци застрашават Земята

Челябинският метеорит не е уникален, поне още 20 подобни на него застрашават нашата планета. Това твърдят испанските учени братя Карл...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com