Moderna обяви обещаващи предварителни резултати от изпитанията на РНК ваксина срещу меланома

2271
Moderna обяви обещаващи предварителни резултати от изпитанията на РНК ваксина срещу меланома
Снимка: Triggermouse/Pixabay

Компанията Moderna обяви предварителните резултати от втората фаза на клиничните изпитания на РНК ваксина срещу меланома. Изследване със 157 болни доброволци показва, че новият препарат увеличава шансовете за излекуване на агресивен рак на кожата с почти 50 процента.

Ваксините на основа матрична РНК (мРНК) са сравнително нова технология. Първите им успехи бяха свързани с появата на препарати срещу COVID-19, след което започна работа и над средства срещу други заболявания, включително например малария. Сега един от водещите създатели на такива препарати – компанията Moderna – е обявила предварителните резултати от втората фаза на клиничните изпитания на персонализирана РНК ваксина срещу меланома, рак на кожата, едно от най-опасните онкологични заболявания.

Такива препарати се състоят от фрагменти на мРНК, поставени в липидна обвивка, което улеснява доставянето им в организма. Матричната РНК позволява на клетките да правят копия на таргетните белтъци на възбудителя. Въз основа на тези молекули имунната система се „научава“ да ги разпознава и неутрализира, докато изходните мРНК се разрушават. В случая с ваксината срещу COVID-19 мРНК носят информацията за синтеза на шиповидния протеин на вируса.

Експерименталната противоракова ваксина mRNA-4157/V940 се приготвя индивидуално за всеки пациент, като се използват образци от неговата меланома. От тях се изолират до 34 специфични маркера, характерни за туморните клетки. За тях се получават съответните мРНК, които се поставят в липидни обвивки.

Препаратът се намира във втора фаза на клинични изпитания, в които участват 157 пациенти с рак на кожата в напреднал стадий. След хирургично отстраняване на тумора произволно избрана част от участниците преминали обичайна имунотерапия с използването на пембролизумаб (произведежда се от Merck под търговското наименование KEYTRUDA). Втората част от пациентите, освен такова лечение, получили и новата РНК ваксина. Крайната цел на изследването е да се проследи периодът, през който заболяването ще остане в ремисия или ще настъпи гибел.

Тестовете все още продължават, окончателните им резултати все още не са известни. Но предварителните данни, публикувани от Moderna, са обнадеждаващи: според компанията рискът от връщане на меланома или смърт при пациенти, които получават ваксината, се снижава с 44 процента. Окончателните изводи и подробен доклад се очакват през 2023 г., когато компанията планира да премине към третата фаза на клиничните изпитвания. Подобна работа се извършва и от други създатели на РНК ваксини: по-специално BioNTech също се намира във втората фаза на тестване на своя експериментален препарат срещу меланома BNT111.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Италианско списание призна труда на български професор за рака на кожата и риска от някои лекарства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com