Мъж халюцинирал и "чувал Бог" след прием на антибиотици

8211
Мъж халюцинирал и "чувал Бог" след прием на антибиотици
Снимка: Stefan Keller / Pixabay

Прием на антибиотици срещу пневмония предизвикал психотичен пристъп у пациент, при който човекът чувал Божия глас. Антибиоманията е рядко явление, причините за което не са напълно изяснени – може да се дължи на намесата на антибиотиците в работата на невротрансмитерите. За щастие няколко дни прием на успокоителни били достатъчни, за да отшумят симптомите - обикновено в такива случаи са необходими по-сериозни лекарства.

Швейцарец се лекувал от пневмония, но приемането на антибиотици завършило за него с халюцинации за разговори с Бога. Лекарите, лекували мъжа, описват подробно рядкото заболяване в статия в списание BMC Psychiatry.

Защо възникват халюцинациите?

Халюцинациите възникват поради усилване на нормалната работа на мозъка – при оценка на протичащото да се опира на вече налична ин...

50-годишният мъж постъпил в болницата с левостранна пневмония. Лекарите първо предписали на пациента антибиотика амоксицилин, но той се оказал неефективен и бил сменен с кларитромицин. Мъжът се лекувал у дома.

Няколко дни по-късно близките забелязали, че пациентът се държи странно - станал приказлив и раздразнителен, физическата му активност се увеличила, настроението му се подобрило и мъжът започнал да говори за контакт с Бога. Семейството върнало пациента в болницата.

Как са се лекували хората преди появата на антибиотиците

„По време на първата ни психиатрична експертиза пациентът съобщи, че в нощта след приема на първия антибиотик е имал усещане за смърт и е развил слухови халюцинации, сякаш е чул Бог, който му говорел и му казал, че е избран за специална мисия“, пишат авторите на статията.

Освен описаните по-горе симптоми лекарите установили още, че пациентът има проблеми със заспиването. Антибиотикът трябвало да бъде спрян. Лекарите предписали на мъжа лоразепам - успокоително средство от групата на бензодиазепините. Обикновено в такива ситуации са необходими антипсихотици, но лоразепам се оказал достатъчен - след няколко дни делириумът и халюцинациите престанали.

Най-плашещите и странни болести от миналото

В човешката история има много ужасни болести и епидемии. Черна чума, едра шарка, инфлуенца, туберкулоза - всички те са били истинско не...

Мъжът нямал известни алергии, не употребявал наркотици, не пушел, не приемал стероиди. Също така никога не му се налагало да прибягва до антибиотици, нямал и предишни психически заболявания. Седмица по-късно лекарите го прегледали отново - халюцинациите не се върнали повече и мъжът бил в добро настроение.

Не е известно доколко всеки от антибиотиците е допринесъл за психотичния епизод и дали в случая може да се говори за два епизода - симптомите се появили след приема на първото лекарство, но не е ясно как са били повлияни от приема на втория антибиотик.

Милиони са починали само за година заради антибиотична резистентност

„Този доклад за случая трябва да се тълкува в светлината на две основни ограничения - отбелязват авторите. - Първо, вече има съобщения за случаи на мания, развила се след употребата на антибиотици. Въпреки това все още липсват важни знания за този синдром. Второ, не е проведен повторен анализ, който да изследва нашата хипотеза за фармакодинамично взаимодействие между двата антибиотика.“

Според Паскал Сиенаерт, психолог и психиатър от Католическия университет в Льовен в Белгия, който коментира описания случай, хронологията на употребата на антибиотици от мъжа и последвалите маниакални симптоми съответстват на известни случаи на антибиомания.

Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лечението може да са фатални

По време на поредната вълна от коронавирус се увеличава натовареността на лекарите, които също правят грешки в лечението. Какви точно с...

„В моя собствен опит съм виждал поне три случая, един с повтарящи се епизоди - казва Сиенаерт пред Live Science. – Всички мои колеги са имали подобни случаи. Така че, ако съберете тези цифри в световен мащаб… то, разбира се, за случаите се говори недостатъчно.“

Антибиоманията е известно, но рядко разстройство, което засяга предимно мъжете. Точната честота на нейното възникване е неизвестна, подробно са описани едва няколко десетки случая, но вероятно на фона на увеличената употреба на антибиотици разстройството ще се появява по-често.

Антибиотиците при вирусни инфекции – полезни или вредни?

Известните случаи са свързани с различни антибиотици. Повечето от тях обаче по един или друг начин влияят върху свързването на гама-аминомаслената киселина (GABA) с рецепторите. GABA регулира функционирането на нервната система и намесата отвън очевидно е довела до нейното нарушаване.

Също така психотичните епизоди на фона на приема на антибиотици може да са свързани с повишаване на концентрацията на кортизол, С-реактивния протеин, противовъзпалителните цитокини, нарушаване във функцията на митохондриите и дори промени в състава на чревната микрофлора. Все още е сложно да се установи точната причина – това изисква информация за по-голям брой случаи и внимателни изследвания на подобни пациенти.

На кой ден започва да действа антибиотикът?

Заболяванията, причинени от патогенни бактерии, се лекуват с прием на антибиотици. Лечението и контролът върху редица болести и състоян...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно