Мъжете в Европа станаха повече от жените за първи път от 250 години

6522
Мъжете в Европа станаха повече от жените за първи път от 250 години
Снимка: БГНЕС

За първи път в цялата история на наблюдения мъжете в Швеция са станали повече от жените. Аналогична е ситуацията в Норвегия, Дания, Германия и Великобритания. Това е уникално явление за западните страни, където женското население винаги е превъзхождало мъжкото, пише Phys.org.

За първи път историческото изместване е фиксирано през март 2015 година – мъжете в Швеция се оказали с 277 души повече. За една година този разрив е нараснал до 12 000 души. Макар за население от 10 милиона това да не е голяма цифра, в бъдеще този разрив само ще става по-голям, твърдят учените.

Макар че на 105 новородени момчета в Европа се раждат средно 100 момичета, поради по-висока продължителност на живота жените стават повече от мъжете. Но наскоро тази тенденция е започнала да се променя – в Норвегия мъжете са излезли напред още през 2011 година, в Дания и Швейцария числеността на двата пола се е изравнила.

В Германия, където поради двете световни войни мъжете категорично не достигали, съотношението на половете се е променило – от 87 мъже на 100 жени през 1960 година до 96 мъже на 100 жени през 2015-а. Същата картина към 2050 година очакват да видят и във Великобритания.

Даденото явление се обяснява с две причини – нарастване на продължителността на живота на мъжете (благодарение на прогреса в здравеопазването и охраната на труда) и пристигането на десетки хиляди бежанци предимно от мъжки пол от Африка и Близкия изток. Само в Швеция за 2015 и 2016 година са получили убежище 35 000 младежи, пристигнали в страната без родители.

Демографите допускат, че излишъкът от мъже дава повече възможности на жените да диктуват своите условия. В същото време едновременно с това може да нарасне рискът от сексуално насилие от мъже, неспособни да си намерят партньорка.

През 2014 година немските учени изясниха, че на Земята жените винаги са били повече от мъжете. Оказва се, че още преди миграцията на човешките предци от Африка жените в рода Homo са били повече от мъжете и тази закономерност се е съхранила през цялата история.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно