Най-голямото изчезване на видове е продължило 60 000 години

76226
Най-голямото изчезване на видове е продължило 60 000 години

Най-голямото изчезване на животински и растителни видове в историята на Земята преди 252 милиона години е продължило 60 000 години, установи американско проучване, цитирано от Франс прес и БТА.

Този период се счита от учените за много кратък от геологична гледна точка. Преди това учените мислеха, че процесът е траял около 200 хиляди години. По всяка вероятност той е бил породен от гигантски вулканични изригвания, виновни за унищожаването на 96 на сто от морските видове и на 70 на сто от земните видове.

Освен с пагубното въздействието на мега-вулканите, много други хипотези бяха предложени за обясняването на масовото изчезване на видове през пермския период, включващ епохата отпреди 298 до 252 милиона години. Някои теории обясняваха явлението с падането на астероид, други - с катаклизми в околната среда.

Изследователите от Масачузетския технологичен институт, водени от Сам Бауринг, осъществили в рамките на изследването си ново датиране на вулканични образци, взети от Китай. От тях проличало, че масовото изчезване на видовете е продължило само 60 000 години.

Киселинен дъжд виновен за пермското измиране?

Климатичните модели обикновено попадат в новините, благодарение на прогнозите за бъдещето, но много изследователи ги използват и за изу...

"Как бихме могли да си представим, че 96 на сто от живите същества в океана са изчезнали само за няколко десетки хиляди години", запита Бауринг. "Едно необикновено измиране се нуждае и от едно необикновено обяснение!"

Екипът установил, че 10 000 години преди този процес в океаните е настъпило рязко повишаване на количеството на въглерод. Това може да се обясни с по-голямото присъствие на въглероден диоксид в атмосферата. Промяната е довела до повишаване киселинността на океаните и покачване на температурата им с 10 и повече градуса по Целзий. А това е сложило край на живота на по-голямата част от морските живи същества.

Новата датировка на продължителността на процеса донякъде потвърждава хипотезата, че изчезването на видовете в този период е било породено от масови вулканични изригвания в Сибир. Те са изсипали огромно количество химически съединения в атмосферата и океаните и най-вече въглероден двуокис. Като се има предвид краткостта на периода на измирането на видовете, може да се предположи, че само едно катастрофално изригване е породило процеса. То е довело до бърз срив на всички екосистеми на планетата, изтъкват учените.

В историята на Земята са познати 5 изчезвания на видове. Последното се е случило преди 65 милиона години, като е унищожило 50 на сто от видовете, сред които и динозаврите. Предполага се, че процесът е бил предизвикан от падането на астероид върху Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com