Намериха следи от най-мощния астероид, разтърсил древната Земя

8990
Намериха следи от най-мощния астероид, разтърсил древната Земя
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Геолози откриха следи от падането на гигантски астероид с диаметър 30 километра в Западна Австралия, което е довело до серия от земетресения със сила 11 бала, цунами с височина няколкостотин метра и мащабни разрушения преди около 3,46 милиарда години, става ясно от статия, публикувана в изданието Precambrian Research.

„Това падане е предизвикало серия земетресения, чиято сила на порядъци е превишавала най-мощните трусове днес, и е предизвикало мощни цунами, които трябва да са раздробявали крайбрежните скали. Породите, изхвърлени във въздуха след такова падане, трябва да са се разпространили по цялата Земя“, казва Андрю Глаксън от Националния университет на Австралия в Канбера.

Преди 3,8-3,5 млрд. години Земята и Луната са преживели интензивна „бомбардировка“ от големи астероиди и комети, населяващи вътрешната част на Слънчевата система. Тази бомбардировка, както смятат днес планетолозите, е донесла на Земята злато, вода и онези „строителни елементи на живота“, от които впоследствие са се формирали нашите предци.

Динозаврите започнали да измират още преди падането на астероид

Британски палеонтолози са анализирали скоростта на изчезването на различните видове динозаври в края на периода креда и са стигнали до ...

Глаксън и колегите му очевидно са намерили следи от едно от последните подобни събития, което претендира за ролята на най-сериозното падане на астероид на Земята а цялата история на нейното съществуване. Учените изследвали наноси, възникнали преди 3,5-3,7 млрд. години, почти веднага след като Земята е изстинала и на нея са се появили океани и първите парчета суша.

В Западна Австралия изследователите са открили множество мисроскопични топчета с диаметър един-два милиметра – така наречените сферули. Сферулите представляват капки застинали породи, които са били разтопени и изхвърлени във въздуха по време на „приземяване“ на комети и астероиди на повърхността на Земята.

Сферулите са интересни на учените с това, че химичният им състав и изотопите в тях могат да разкажат как са възникнали те, с какви размери е било породилото ги тяло и дори да открехнат тайната на това, кога и къде се е случил този катаклизъм. Например колкото по-голям е диаметърът на сферулите, толкова по-голям трябва да е бил астероидът, който ги е породил.

Изучаването на сферулите разкрило невероятна картина – оказало се, че преди около 3,46 млрд. години на Земята е паднал астероид с диаметър между 30 и 40 километра. По такъв начин може да се каже, че на нашата планета е паднал не астероид, а неголяма луна – размерите му са били два-три пъти по-големи от тези на Деймос, по-малката луна на Марс.

Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

Учени от Калифорния са успели в хода на експеримент с лазер първоначално да забавят и спрат, а след това да изменят посоката на въртене...

Освен че е предизвикало цунами и земетресения, това падане може да е разкъсало кората на Земята и да е предизвикало мащабни изменения в нея. Според Гликсън и колегите му това падане може да е привело в движение тектонските плочи.

За съжаление едва ли е възможно да се открие мястото на падане на този астероид – за изминалото време оставеният от него кратер, чийто диаметър трябва да е бил няколкостотин километра, е бил унищожен от движението на тектонските плочи, субдукцията и други геоложки процеси.

Според учените бъдещите разкопки и уточнения ще помогнат да се разбере как може да е повлияло това падане на първите живи организми на Земята и какви други последствия може да е предизвикало, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com