Нетрадиционна проверка на пола: защо папата е използвал стол с дупка?

19962
Нетрадиционна проверка на пола: защо папата е използвал стол с дупка?
Снимка: Wikimedia Commons / Public Domain

Най-необичайният и на пръв поглед неудобен предмет за сядане в историята вероятно е sedes stercoraria, или „тоалетен стол“. Този стол изиграл уникална роля в историята на Ватикана.

Не, това не е някой от първите катастрофални опити за конструиране на електрически стол. Според легендата новоизбраният папа трябвало да седне на sedes stercoraria, за да бъдат прегледани интимните му части. Причината обаче не е да бъде проверено здравето на новия папа, а за да се провери дали главата на Католическата църква е „биологичен“ мъж. Визуалната проверка гарантирала, че преоблечена жена не може да проникне и да завземе властта във Ватикана, пише JSTOR Daily.

Калигула обявил война на морето

Вината за този ритуал може да бъде хвърлена върху полите на папеса Йоана, която може да е съществувала или да не е съществувала през Средновековието. Както се казва в историята, папеса Йоана (известна като Йоан Англик) била велик учен, който успял да се издигне чак до понтификата. Тя служила като папа в продължение на две години и седем месеца не предизвикала никакви подозрения относно истинската ѝ самоличност, докато по време на процесия от процесия от св. Петър до Латерана тя започнала да ражда.

Папеса Йоана ражда по време на процесия; жената папа, заобиколена от кардинали вдясно, новороденото дете на земята; вляво шествието и глупак, стоящ зад колона, подиграващ се на сцената. Илюстрация към неидентифицирана публикация. Страсбург, 1539 г. Monogrammist IK - britishmuseum.org / Public Domain

Изследването на религиозния учен Томас Ф. X. Ноубъл за папеса Йоана отбелязва, че историците не могат да се споразумеят за нея, включително датата и мястото на нейното раждане или времевата линия на пребиваването ѝ на папския престол. Някои твърдят, че е живяла през единадесети век, докато други я поставят в девети век.

Колкото и фиктивна фигура да е била папеса Йоана, самата възможност за нейното съществуване трябва да е била достатъчна, за да изплаши Църквата дотолкова, че да направи дупка в стол и да подложи всички бъдещи папи на неудобно изпитание.

Леонардо да Винчи се научил да рисува чрез дисекция на мъртви тела

Твърди се, че новоизбраният папа бил каран да се съблече от кръста надолу пред публика и след това да седне на стола, за да може практикуващ лекар да прегледа гениталиите му. Историкът Фернан Лероа пише, че след прегледа лекарят обявява пред тълпата: „Duos habet et bene pendentes! [Той има два (тестиса) и те висят добре!]” Това може би е било достатъчно, за да накара новия папа да съжали, че просто не си е останал епископ или кардинал.

Ако в легендата има дори зрънце истина, то папа Инокентий Х вероятно не е бил щастлив от ритуала по доказване на мъжкия му пол Diego Velázquez / Public Domain

Ноубъл пише, че митът за папския тоалетен стол е точно това – мит. Той твърди, че това е изобретение на историци с въображение, което добавя малко пикантност към тежката история на Ватикана. Той също така спекулира защо историите за sedes stercoraria са остарели, отбелязвайки, че в началото на шестнадесети век „няколко писатели с черно чувство за хумор заявили, че обредът е излязъл от употреба, защото последните папи имали толкова много извънбрачни деца, че полът им не бил под съмнение.”

Носенето на поли се смятало за мъжествено в Древна Гърция

Човек може лесно да си представи, че папите от тогава насетне са изпитали облекчение да бъдат освободени от това преживяване, ако то изобщо е съществувало.

Заглавната илюстрация на статията придружава разказ за коронацията на папа Инокентий X през 1644 г. Кардинал опипва тестисите на папата, за да потвърди, че е мъж. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com