Проф. Георги Чернев: Все повече научни трудове обръщат внимание на сартаните и рака

25214
Проф. Георги Чернев: Все повече научни трудове обръщат внимание на сартаните и рака
Снимка: БГНЕС

Ренин-ангиотензин системата има ефект върху развитието и на рак на гърдата. Това показва нова специализирана статия, този път на италиански експерт.

Статията всъщност потвърждава клиничните наблюдения на дерматолога проф. Георги Чернев, който само допреди по-малко от два месеца беше ръководител на кожната клиника на МВР болница в София. Защо той вече не е на поста – НАУЧЕТЕ ТУК! Наблюденията на проф. Чернев обаче са за меланоми – т.е. рак на кожата. Те бяха подкрепени и от проучване на чуждестранен независим колектив, публикувал специална статия в списание Oncogene.

Тревогата в чужбина заради лекарства с потенциален канцерогенен ефект, открит от български професор, расте

Липсата на количества на определени лекарства на американския пазар изглежда се дължи отчасти на прехвърляне на производството им зад г...

Какво представлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

В своята специализирана статия италианецът Филипо Аконичия признава ролята на ренин-ангиотензин системата за лечението на рака на гърдата. Той посочва, че приемът на лекарства от класа на сартаните (лекарства от ново поколение за хипертония) – с активни вещества лосартан и кандесартан, може да помогне за лечението на този вид рак. Италианецът не разглежда обаче възможността да има двойнствен ефект – т.е. тези лекарства да навредят, като предизвикат растеж на раков тумор. Такова заключение има за меланомите в цитираната по-горе статия на Oncogene, докато италианският учен набляга на това, че при разбалансиране на ренин-ангиотензин системата може да последват тежки здравословни проблеми – например тежък респираторен синдром, който COVID-19 предизвиква или сърдечно-съдови усложнения.

Сартаните имат двойнствена природа, настоя пред Actualno.com проф. Георги Чернев, след като го потърсихме за коментар по темата. Той е категоричен – дали сартаните ще помогнат или ще навредят при лечение на меланома зависи от това какви рецептори има в даден организъм – ангиотензин I или II рецептори, както и къде са разположени в човешкото тяло – в кои клетки и тъкани. След като има такова заключение на база лабораторни наблюдения за рак на кожата т.е. меланома – т.е. сартаните могат да помогнат, но могат и да имат канцерогенен ефект, защо логиката при рака на гърдата в статията на италианския колега е само в полза на тези лекарства, попита риторично проф. Чернев, който добавя - определянето на мястото на рецепторите става с изследване, което струва 200-300 долара и ако се прави при всеки прием на някакъв вид сартан, това ще оскъпи неимоверно едно иначе просто изглеждащо лечение на хипертония. Професорът заяви и, че по въпроса с ролята на ангиотензин ензимите и рецепторите има научни статии още от първото десетилетие на този век – ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно