Нивата на раждаемост в Европа отбелязват драматичен спад: Проучване показва какви ще са последиците

1610
Нивата на раждаемост в Европа отбелязват драматичен спад: Проучване показва какви ще са последиците
Снимка: iStock

Коефициентите на плодовитост в европейските страни вече са под средните за света, като процентите се основават на броя деца, които една жена ще има през живота си, според публикувано изследване в The Lancet, цитирано от Euronews.

Последните прогнози допълнително подчертават „драматичен спад“ в глобалната плодовитост през този век, който според експерти има както „потенциални плюсове, така и минуси“. Изследователи, ръководени от Института за здравни показатели и оценка на Университета на Вашингтон в САЩ, установиха, че три четвърти от страните няма да имат достатъчно високи нива на раждаемост, за да поддържат размера на населението до 2050г. До 2100г. те прогнозират, че това ще бъде така в 97 процента от страните, като изчисляват, че общият коефициент на раждаемост в световен мащаб ще спадне от 2,23 раждания на жена през живота й през 2021г. до 1,68 през 2050г. и 1,57 през 2100г.

Тези прогнозирани проценти не се „различават значително“ от данните за населението на ООН, като се вземат предвид допустимите грешки, според коментар, приложен към проучването. ООН заяви през 2022г., че глобалната раждаемост се очаква да намалее до 2,1 раждания на жена до 2050г.

Още: По 70 000 евро за новородено: Южнокорейска компания се бори с ниската раждаемост

Каква е ситуацията в европейските страни?

Прогнозираните коефициенти на раждаемост в страните от Централна, Източна и Западна Европа са под средните глобални прогнози за 2050г. и 2100г. и вече са по-ниски от необходимите за поддържане на растежа на населението. Италия, Испания и Андора се очаква да имат най-ниските нива на раждаемост дотогава. Украйна, Сърбия, Северна Македония и Босна и Херцеговина се очаква да имат най-ниските коефициенти на плодовитост през 2100г., като всички те ще имат под едно раждане на жена през живота й.

Плюсове и минуси на ниската раждаемост

Гитау Мбуру, Джеймс Киари и Паскал Алотей от Световната здравна организация, които не са участвали в проучването, пишат в независим коментар, публикуван в The Lancet, че ниските нива на плодовитост идват с „потенциални плюсове и минуси“.

Още: ЦРУ каза на кое място е България като най-бързо изчезващата нация в света

Ниската плодовитост може да има „ползи, свързани с растежа на населението, околната среда, продоволствената сигурност, здравето, изменението на климата и биоразнообразието“, казаха експертите, добавяйки обаче, че може да има отрицателни ефекти върху здравеопазването, пенсиите, социалната сигурност, труда и геополитиката. Мбуру добавя в имейл до Euronews Health, че множество фактори допринасят за намаляване на нивата на раждаемост, включително образование, достъп до контрацепция и отлагане на родителството.

Проучването установява например, че в Субсахарска Африка ще има „едно на всеки две деца, родени на планетата до 2100г.“ Като цяло делът на ражданията в света в региони с ниски доходи ще нарасне от 18 на сто през 2021г. до 35 на сто през 2100г., според прогнозите.

Прогнозите за раждаемостта до 2100 г. се основават на средния брой деца, родени от жени, когато ще достигнат до 50-годишна възраст и вземат предвид образованието, удовлетворените нужди от контрацептиви, гъстотата на населението и детската смъртност.

*Проучването може да прочетете: тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно