Някои пушачи са защитени от рак на белите дробове. Учени разбраха защо

18208
Някои пушачи са защитени от рак на белите дробове. Учени разбраха защо
Снимка: iStock

Учени от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в САЩ установиха, че само 10 до 20% от пушачите заболяват от рак на белите дробове. В същото време от това заболяване страдат и някои хора, които никога не са пушили. Ново изследване има обяснение за това, пише SciTechDaily.

От дълго време се смята, че тютюнопушенето причинява рак на белите дробове, предизвиквайки ДНК мутации в белодробните клетки. Според д-р Ян Вийг от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ това е било трудно да се докаже, тъй като нямало начин да се определи точно количеството на мутациите в нормалните клетки. За да реши този проблем, ученият разработил и публикувал през 2017 г. усъвършенстван метод за секвениране на пълните геноми на отделни клетки.

Новото изследване

Използвайки новия метод, учените изследвали мутациите в нормалните епителни клетки от белите дробове. Тези клетки били събрани от пациенти, подложени на бронхоскопия. Взети били клетки от 14 души на възраст от 11 до 86 години, които никога не са пушили, и от 19 души на възраст от 44 до 81 години, които пушат максимум 1 кутия цигари на ден.

"Тези белодробни клетки живеят много години и могат да натрупват мутации, свързани както с възрастта, така и с тютюнопушенето. От всички видове белодробни клетки те най-често стават ракови", казва д-р Саймън Спивак, съавтор на изследването.

Учените са установили, че мутациите се натрупват в клетките на белите дробове на непушачите с напредване на възрастта, а при пушачите има значително повече такива мутации.

"Нашето проучване потвърждава, че тютюнопушенето увеличава риска от рак на белия дроб поради клетъчни мутации. Но в същото време някои непушачи се разболяват от рак, а сред тези, които са заклети пушачи, този показател е от 10 до 20%" казва д-р Спивак.

Защо заклетите пушачи не заболяват от рак на белите дробове?

Учените са направили извод, че броят на клетъчните мутации в белите дробове нараства пропорционално на увеличаването на броя на изпушените кутии цигари на година. И вероятно това увеличава риска от рак на белите дробове. Но учените също така са открили, че ръстът на мутациите в клетките спира след 23 години непрекъснато пушене.

„Смятаме, че най-заклетите пушачи са избегнали рак на белия дроб поради това, че организмът е успял да потисне по-нататъшното натрупване на мутации в белодробните клетки. Това може да се дължи на факта, че тези хора имат много съвършени системи за възстановяване на уврежданията на ДНК на белодробните клетки или системи за отстранявне на токсичното въздействие на цигарения дим", казва д-р Вийг.

Според учения следващият етап от тяхното изследване ще бъде разработването на метод, чрез който ще бъде възможно да се измери способността на човек към възстановяване на клетките. По такъв начин би било възможно да се оцени нивото на риска от развитие на рак на белите дробове.

Изследването е публикувано в списание Nature Genetics.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com