Нови артефакти изплуваха от мястото на откриване на Антикитерския механизъм

34570
Нови артефакти изплуваха от мястото на откриване на Антикитерския механизъм
Снимка: Wikimedia Commons

Подводни археолози са завършили последния цикъл изследвания на мястото на древно корабокрушение в района на остров Антикитера. Той се е прославил с това, че преди около столетие там е открит така нареченият Антикитерски механизъм, признат за „първия компютър“ на Земята.

Както съобщава министерството на културата на Гърция, последните изследвания били проведени през октомври 2021 година в рамките на нов петгодишен проект, куриран от Швейцарската школа по археология.

Гръцки остров дава 10 000 долара, ако заживеете там (СНИМКИ)

Антикитира е малък остров в Егейско море, който се намира между Крит и континенталната част на Гърция, само на 45 минути със самолет от...

Целта на мисията се заключава в детайлния анализ на мястото на древно корабокрушение край бреговете на Антикитера. Именно тук в началото на миналото столетие водолази са открили тайнствен механизъм на възраст около 2000 години, който е известен като Антикитерския механизъм.

Той се смята за най-древния „компютър“, като с негова помощ е можело да се правят математически и астрономически изчисления. Макар гмурканията да продължават вече повече от столетие, досега са намерени не всички детайли от този механизъм, затова поредната изследователска мисия има за основен акцент издирването на липсващите части. Това ще позволи по-добре да се разбере предназначението на самия Антикитерски механизъм.

Впрочем засега тези детайли още не са открити. Археолозите твърдят, че голяма част от потъналия още в първи век пр.н.е. кораб се намират под дебел слой тиня, затова те все още не могат да се доберат до товарните трюмове.

Най-важната находка от октомврийските гмуркания е станала част от мраморна статуя, заседнала под тежък подводен камък. Освен това в хода на изследванията са открити няколко малки дървени и медни елементи от потъналия кораб. Археолозите са извадили от дъното и фрагменти от керамика, чието изследване ще даде ценна информация за датирането и състава на товара.

Необичайна находка направиха археолози в Помпей (ВИДЕО)

Необичайна, добре запазена стая, в която вероятно са живели роби, са открили археолози при разкопките на вила близо до Помпей. В малко ...

Още една задача, която ще решава новата мисия, е създаването на пълен фотограметричен 3D модел на потъналия кораб във висока резолюция. Такова картографиране ще позволи да се проведе много по-точен анализ на разпределението на находките на дъното и ще даде по-точна представа как именно е потънал корабът в първи век преди Христа.

Първата петгодишна мисия е проведена в периода от 2014 до 2019 г. В нейните рамки от дъното са извадени немалко артефакти, и то независимо че от откриването на мястото на корабокрушението в началото на ХХ век са били открити множество предмети. Изминалите изследвания са установили, че научната общественост се намира на границата на откриване на нови важни археологически свидетелства, които ще помогнат да се открият отговори на множество въпроси за тази тайнствена катастрофа.

Що се отнася до Антикитерския механизъм, то механичното устройство е било извадено от потъналия кораб през 1901 г. Механизмът е датиран приблизително на втората половина на II век пр.н.е. Сега този „древен компютър“ се намира в Националния археологически музей в Атина.

Известно е, че той се е състоял от не по-малко от 30 бронзови зъбни колела, поместени в правоъгълна дървена кутия. Предният и задният панел също са били от бронз, на тях са били разположени циферблатове със стрелки. Според съвременните представи Антикитерският механизъм се е използвал за изчисляване на движението на небесните тела и е позволявал да се узнае датата на астрономически събития.

Афродита и Дионис на 5000 години откриха в Турция

Глави на древногръцките богове Афродита и Дионис са открити при разкопки в гр. Айзаной, Западна Турция, съобщава Greek Reporter, като ц...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com