X
 
 

Новините за стихийни бедствия правят хората по-склонни към риск

9985 0
Новините за стихийни бедствия правят хората по-склонни към риск
Учените от факултета по психология на университета на Нов Южен Уелс (Австралия) са провели изследване, което доказва парадоксален факт за новинарските репортажи за стихийни бедствия и лошото време.

Както изяснили учените, достъпността на информацията за природни катастрофи далеч не прави хората по-внимателни, а напротив – увеличава склонността към риск. Резултатите от изследването са публикувани в октомврийския брой на сп. Nature.

Над 100 са районите в риск от наводения в страната

116 са районите в страната, за които има значителен потенциален риск от наводнения. Това съобщи в ефира на "Дарик" ръководителят на дир...

Примери за парадоксалното влияние на новините за катастрофи върху избора на място за живеене са известни отдавна. Например анализ на продажбата на имоти в Калифорния през 1989 г. след силно земетресение недалеч от Лома Приета около Сан Франциско показал, че склонността на калифорнийците към оценка на рисковете значително намаляла, след като в пресата се появили все повече репортажи за земетресението.

Аналогична закономерност се наблюдавала в Япония през 2011 година след голямото земетресение, предизвикало разрушително цунами. Впоследствие японците, живеещи в незасегнати от катастрофата райони, били склонни да подценяват опасността, научавайки информация за нови наближаващи цунами.

Изследването на австралийските учени било лабораторно. Психолозите се допитали до 400 души, които избирали потенциално местожителство от няколко варианта – от местност, в която вероятността от природни катастрофи била сведена до нула, до местности в вероятност за много разрушителни, но редки стихийни бедствия.

За избора на по-рисковано място участниците получавали награда – очила за виртуална реалност. Изследването показало, че участниците, които научавали за случили се катастрофи в някои местности, повече рискували и избирали вариант с възможност за рядко и разрушително стихийно бедствие за по-голям брой очила.

Как войната влияе на социалното поведение

Еволюционните биолози смятат, че непрестанната борба за ресурси е породила сред Homo sapiens представите за равенство и братство, тъй к...

Учените обясняват резултатите с това, че хората са склонни да виждат в новинарските репортажи за природни бедствия неверен за съвремието подтекст – "катастрофи се случват, но рядко".

"Журналистите понякога пишат за цунами или земетресения: "първото за 50 години" или "най-голямото за 50 години" и хората грешно възприемат, че в следващите 40 години нищо подобно няма да се случи", пише авторът на изследването проф. Бен Нювел.

Но ученият обръща внимание на това, че поради измененията на климата вероятността от катастрофи е станала по-висока, а стихийните бедствия за съжаление не са единични явления, а тенденция.

Новините преди всичко предупреждават за опасност и хората, според изследователя, трябва да отчитат това, като планират пътувания и купуват имоти.

Хората "сови" са склонни към антисоциално поведение

Открита е връзка между склонността да се ляга късно и да се манипулират околните. Засега тя е чисто статистическа.Ненаспалият се човек ...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители