Ново изследване: Лекарства срещу хипертония помагат и срещу COVID-19. Има обаче българска въпросителна

12963
Ново изследване: Лекарства срещу хипертония помагат и срещу COVID-19. Има обаче българска въпросителна
Снимка: Pixabay.com

Медикаментите за високо кръвно налягане могат да подобрят степента на преживяемост на COVID-19 и да намалят тежестта на инфекцията. Това показват нови изследвания на Университета в Източна Англия, пише БГНЕС.

Учените изследвали 28 000 пациенти, приемащи клас лекарства, които се използват за лечение на хипертония (високо кръвно налягане). Те открили, че рискът от тежко заболяване и смърт от Covid-19 е намален при пациенти с високо кръвно налягане, които приемат ангиотензин-конвертиращи ензимни инхибитори (ACEi) или ангиотензин-рецепторни блокери (ARB).

Иновация: Спрей за нос пази от коронавирус

Нова разработка на спрей за нос трябва да помогне срещу заразяване с коронавирус, пише „Франкфуртер рундшау”. Вече са публи...

"Знаем, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са изложени на особен риск от тежка инфекция при COVID-19. Но в началото на пандемията имаше опасения, че специфичните лекарства за високо кръвно налягане могат да бъдат свързани с по-лоши резултати за пациентите с COVID-19. Искахме да разберем какво е въздействието на тези лекарства за хората с COVID-19. Ето защо проучихме резултатите за пациенти, приемащи антихипертензивни лекарства - разглеждайки по-специално онези, които наричаме "критични" резултати, като например приемане в интензивно отделение или поставяне на респиратор, или случаи на смърт", каза д-р Василиус Василиу, водещ изследовател в Медицинското училище в Норич.

Екипът анализирал данни от 19 проучвания, свързани с COVID-19 и ACEi и ARB лекарства. Мета-анализът включва повече от 28 000 пациенти и е най-голямото и детайлно подобно проучване до момента. Те сравнили данните на пациенти с COVID-19, които приемат АСЕ и или ARB лекарства, с такива, които не го правят.

"Установихме, че има значително по-малък риск от смърт и критични резултати, така че те в действителност могат да имат защитна роля - особено при пациенти с хипертония. Пациентите с COVID-19 с високо кръвно налягане, които приемат ACEi/ARB лекарства, са с 0,67 пъти по-малка вероятност да имат критичен или фатален резултат от тези, които не приемат тези лекарства. Тъй като светът се тревожи за потенциална втора вълна от инфекцията, е особено важно да разберем въздействието, което тези медикаменти оказват при пациенти с COVID-19. Нашите изследвания предоставят съществени доказателства за препоръчване на продължителната употреба на тези лекарства, ако пациентите вече са ги приемали", добави Василиу.

Това изследване не е първото такова, което има такова заключение. В началото на юни тази година се появи информация и за китайско изследване, което има подобни заключения, но не беше лабораторно потвърдено.

Руски учен изследва невъзприемчивостта към COVID-19

Директорът на Научния институт по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург академик на Руската академия на науките Арег Тотолян,...

Въпроси, обаче, повдига български лекар - дерматологът проф. Георги Чернев. Става въпрос за ангиотензин-рецепторните блокери (ARB), по-известни с наименованието "сартани". 

Тръгналият си скандално от Кожна клиника на МВР болница дерматолог професор Георги Чернев, който до 4 май, 2020 година беше неин ръководител, твърди, че още преди 2 години е подал сигнал до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) с данни от клинични наблюдения, че пациенти развиват меланома след прием на сартани. Професорът се оплака, че е бил заплашван заради опитите си да хвърли светлина върху откритията си и че управляващите в България умишлено не говорят по темата.

Освен това, той цитира публикувана статия в списание Oncogene, на екип от чужди учени т.е. не българи, които лабораторно потвърждават неговите и на негови асистенти клинични наблюдения – че при определени обстоятелства сартаните могат да са канцерогенни. Статията в оригинал можете да видите ТУК! Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек - конкретно става въпрос за растеж на меланома! Т.е. - не във всеки случай човек може да развие меланом от прием на сартани, буквално зависи от гена му! Неговата позиция обаче не се подкрепя от държавата - в официален отговор до Actualno.com здравното министерство разясни защо! Проф. Чернев не закъсня да обори този отговор - НАУЧЕТЕ ТУК КАК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно