Обикновената противогрипна ваксина намалява риска от болест на Алцхаймер

4277
Обикновената противогрипна ваксина намалява риска от болест на Алцхаймер
Снимка: iStock

Изследователи от Центъра по здравеопазване на Тексаския университет в Хюстън установиха, че при хората, получили поне една ваксина срещу грип, вероятността да развият болест на Алцхаймер се снижава значително в продължение на четири години след ваксинирането в сравнение е неваксинираните. Освен това е установено, че рискът от развитие на невродегенеративното заболяване е бил най-нисък сред тези, които са се ваксинирали всяка година. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

Близо 2 000 000 души са участвали в изследването на Тексаския университет

Изследователите са анализирали 935 887 двойки ваксинирани и неваксинирани срещу грип хора. Данните обхващат периода от 1 септември 2009 г. до 31 август 2019 г. Пациентите не са страдали от деменция по време на шестгодишния ретроспективен период и са били на възраст над 65 години към началото на наблюденията (средната възраст е била 73,7 години). 56,9 процента от извадката са жени, а средният период на наблюдение е 46 месеца. По време на наблюденията 5,1 процента (47 889) от ваксинираните срещу грип и 8,5 процента ( 79 630) от неваксинираните пациенти са развили болестта на Алцхаймер.

Една ваксина снижава риска от Алцхаймер с 40 процента

Eто с какви устройства Столична община помага на хората с деменция

Жена с деменция от София и близките й вече разполагат с безплатно GPS устройство. В пленарната зала на Столичния общински съвет устройс...

Изследователите са установили, че при възрастните хора без деменция, леки когнитивни нарушения или енцефалопатия, получили поне една противогрипна ваксина, вероятността от развитие на болест на Алцхаймер е била с 40% по-ниска, отколкото при техните неваксинирани връстници. Ефектът от ваксинацията може да бъде вторичен, тоест защитата срещу болест на Алцхаймер се осигурява чрез защита на нервните тъкани от инфекция. Известно е, че неврологични увреждания при грип може да настъпят дори при липса на директно проникване на вируса в централната нервна система (ЦНС) и явно възпаление. Особено опасни са усложненията при пациенти на 65 и повече години, които са изложени на значително по-висок риск от тежки инфекции.

Грипът може да увреди нервните тъкани в главния мозък

Връзката между грипната инфекция и риска от болест на Алцхаймер се потвърждава от изследвания на мишки, които показват, че периферната инфекция на гризачи от див тип с грипни щамове, които не са специфично насочени към нервната система, предизвиква прекомерно активиране на микроглията (имунни клетки на ЦНС) и допринася за последващи промени в морфологията на невроните, особено в хипокама, които продължават дори след инфекцията. Друг специфичен за грипа механизъм, потенциално залегнал в основата на влиянието на противогрипната ваксинация върху риска от деменция, е сходството на епитопите (фрагменти, разпознавани от имунната система) между белтъците на грипа и бета-амилоидите – патогенни белтъци, които се натрупват по време на заболяването.

Ваксините могат да защитят мозъка чрез активиране на имунната система

Други изследвания показват, че активността на имунната система може да повлияе върху риска и прогресирането на болестта на Алцхаймер. По този начин различни микроорганизми и инфекциозни заболявания повишават риска и ускоряват снижаването на когнитивните функции, особено сред възрастните хора, включително грипни респираторни инфекции, пневмония, херпесни инфекции, хроничен пародонтит, инфекции на пикочните пътища, стомашно-чревни инфекции, сепсис и дори COVID-19. Затова предотвратяването на инфекции, включително ваксинацията, се счита за един от най-надеждните начини за профилактика на деменцията. Например установено е снижаване на риска благодарение на ваксините срещу тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, туберкулоза, херпес зостер и грип.

Доказано е, че ваксините могат да подобрят очистването на мозъка от патогенни белтъци

Дългосрочните, неспецифични за грипа изменения във вродената имунна система представляват друг клас механизми, които потенциално са в основата на очевидното влияние на ваксинацията срещу грип върху риска от развитие на болест на Алцхаймер. Някои ваксини, включително ваксината срещу грип, са свързани с неспецифични защитни ефекти чрез дългосрочно препрограмиране на вродени имунни клетки, което се нарича „обучен имунитет“. В резултат на това се увеличава активността на микроглията, която може ефективно да изчисти нервните тъкани от натрупването на патогенни бета-амилоиди. Този механизъм се подкрепя от факта, че противотуберкулозните ваксини намаляват риска от болест на Алцхаймер дори в страни, където заболеваемостта от туберкулоза е ниска.

Болестта на Алцхаймер все още се отнася към нелечимите заболявания

Учените откриха връзка между дневния сън и Алцхаймер

Прекалено дългият сън през деня е способен да доведе до прогресиране на сенилна деменция. В допълнение ежегодното увеличаване на продъл...

Болестта на Алцхаймер, или сенилната деменция, е нелечимо заболяване на централната нервна система, което се характеризира с прогресивна невродегенерация, тоест гибел на нервните клетки. Пациентите, най-често в напреднала възраст (над 65 години), имат тежки нарушения на когнитивните функции, включително памет, мислене и поведение. Жизнените функции на тялото постепенно се нарушават и настъпва смърт. Според оценките само в Съединените щати заболеваемостта достига шест милиона души, а броят на пациентите по света нараства поради общото застаряване на населението. Досега точната причина за заболяването е неизвестна, въпреки че се свързва с натрупването на бета-амилоидни плаки, предизвикващи гибел на невроните.

Учените бележат значителен напредък в превенцията на деменцията

Въпреки че понастоящем няма ефективно лечение на болестта на Алцхаймер, се появяват все повече изследвания, които показват, че заболяването може да бъде предотвратено при голям брой хора. Установено е, че медицинските интервенции при леки когнитивни нарушения, които може да сочат предстоящо прогресиране на невродегенерацията, са способни да спрат по-нататъшните увреждания.

Освен това се появяват все повече данни за механизмите, допринасящи за заболяването, които може да станат потенциални мишени за бъдещи лекарства. Например учени от Университета в Манчестър са открили, че при болестта на Алцхаймер настъпват промени в мозъчните съдове, поради което се снижава притокът на кръв към мозъка. Изследователите планират да търсят потенциални препарати, способни да предотвратят този процес и свързаната с него загуба на памет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: От носа – в мозъка: как хламидията причинява болест на Алцхаймер

Епидемия от деменция очаква човечеството

На фона на застаряването и нарастването на световното население деменцията се превърна в един от най-сериозните глобални проблеми. Очак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com