X
 
 

Откриха къде са живели последните мамути

1870 1
photo of Откриха къде са живели последните мамути
Снимка: Pixabay
Учените обясниха изчезването на последните вълнисти мамути, като твърдят, че са живели на остров в Арктика и са изчезнали преди 4 000 години.

Вълнистите мамути са живели на остров Врангел и са оцелели векове по-дълго от другите, които са живели в континенталната част, сочат изследвания, публикувани в списание „Quaternary Science Reviews“.

Можем ли да върнем мамутите обратно към живота?

Фиктивното възкресяване на динозаврите са приковали вниманието ни в киното, но стремежа да върнем вълнистия мамут обратно към живота, е...

Изследването, ръководено от финландски, немски и руски учени, отбелязва, че глобалното затопляне преди 15 000 години е довело до отделянето на бозайниците от другите си себеподобни в Северното полукълбо, предаде БГНЕС.

Изследвайки изотопните състави на въглерод, азот, стронций и сяра във вкаменелости на мамути, изследователите се опитаха да установят дали има промяна в тяхното местообитание и хранене. Те открили, че съставките на изотопи на въглерод и азот на мамутите не са се променили въпреки затоплянето на климата преди около 10 000 години.

Изследователите също така отбелязват, че хората също може би са изиграли роля за изчезването на мамутите, тъй като най-ранните доказателства за хора на острова предхождат най-скорошно откритите кости на мамут с няколкостотин години.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Е, добрютро, дето се вика в такива случаи, претоплена манджа. Отдавна е известно къде са живяли последните мамути. Любопитен факт е, че въпросните мамути на въпросния остров са се разхождали и хрупали трева по времето, когато египетските фараони вече са строяли пирамидите.
Последно в Актуално