Откриха мястото и времето на "раждането" на ХИВ

56596
Откриха мястото и времето на "раждането" на ХИВ

Международен екип от учени е изяснила кога и къде човек за първи път се е заразил с ХИВ, причинителят на СПИН, съобщи ТАСС.

Учените потвърждават хипотезата, че ХИВ е възникнал вследствие на предаването на вируса на имунен дефицит при маймуните (Simian immunodeficiency virus, SIV).

14 нови случаи на ХИВ/СПИН във Варна за 2013 г.

14 са новозаразените случаи на ХИВ/СПИН във Варна през 2013 г., двама от които са чужди граждани. Това каза за Радио „Фокус&rdquo...

Именно този вирус, носителите на който за шимпанзетата от юго-източната част на Камерун, е най-близък до ХИВ група М – причина за над 90% случая на инфекцията.

Става ясно, че опасният вирус, който до днес е успял да зарази 75 млн. души, се е появил през 20-те години в Киншаса – столицата на ДР Конго.

Данните са получени благодарение на анализ на последователността на развитието на генома на ХИВ-1, а така също и на епидемиологичната и георгафска информация, пише сп. Science.

В началото на ХХ в. африканският град Киншаса, тогава белгийска колония, се превръща в голям търговски център. В града пристигали много хора от различни страни в търсене на работа. Многолюдността и материалното благополучие станало повод за развитието на пазара на сексуални услуги.

Продължава лятната АНТИСПИН кампания

Продължава лятната АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", съобщават от МЗ. Датите, на които всеки желаещ мож...

Освен това в борбата с други заболявания местните власти правели ваксинации, използвайки нестерилни спринцовки. Съчетанието от тези фактори е довело до това, че именно в Киншаса е станало първото заразяване с вируса, който по-късно се превръща в „чумата на ХХ век”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно