Откриха нов начин, по който коронавирусът ни заразява

18913
Откриха нов начин, по който коронавирусът ни заразява
Снимка: iStock/Guliver

Новият коронавирус SARS-CoV-2 изглежда намира и друг път, по който да ни зарази. Досега се смяташе, че той влиза в клетките ни през т.нар. рецептор ACE2. Той е част от ренин-ангиотензин системата на организма ни.

Какво представлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Има някакъв лабораторен принос към този коронавирус

"Категорично не е прост грип (бел.ред. коронавируса). Виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента. И за ...

Според информация в германския медицински бюлетин Deutsches Ärzteblatt, има и друг начин коронавирусът SARS-CoV-2 да влезе в организма ни. Проучванията на два екипа от учени сочат, че той може да се прикрепи и към рецептора Neuropilin-1. Публикации как става това вече има в списание Science - ТУК и ТУК!

Neuropilin-1 може да бъде намерен в много човешки тъкани от тялото, включително дихателната система, кръвоносните съдове и невроните. Откритието е важно, защото това може да обясни защо вирусът успява да се разпространи толкова много в организма и да засегне не един орган - за разлика от него, SARS-CoV-1, който причинява Тежък респираторен синдром и се появи в началото на века, поразява само белия дроб.

Особено голяма концентрация на Neuropilin-1 има в обонятелния епител на носа. Именно инфектирането на тези клетки от вируса може да обясни честите смущения в обонянието сред COVID-пациентите.

В едно от изследванията, при шестима починали заради COVID-19, е било доказано наличието на вирус в аксоните на нервните обонятелни клетки. Това насочва за възможна инфекция на мозъка, защото съществува директна невронна връзка между мозъка и обонятелния епител (ВИЖ СНИМКАТА). В допълнителни експерименти при мишки, учените успяват да докажат, че Neuropilin-1 може да осъществи транспорта на малки, с големината на вирус, частици, от носната лигавица до централната нервна система (мозъка).

Учени: Черният пипер намалява активността на коронавируса

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса SARS-CoV-2, които са ...

Чрез използването на моноклонални антитела или антагонисти на Neuropilin-1 рецептора, учените, направили откритието, успяват да попречат на навлизането на вируса в клетката, което може да се използва като средство за лечение, чиято сигурност и ефективност трябва първо да се потвърди в клинични проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com