Откриха нова причина за смъртта на Александър Македонски

42688
Откриха нова причина за смъртта на Александър Македонски
Снимка: Wikimedia Commons

Причината за смъртта на Александър Македонски може да е некроза на задстомашната жлеза, а не друго заболяване, както се смяташе преди, включително малария или пневмония. Това твърди екипът на д-р Томас Гарасимидис, почетен професор по медицина от Солунския университет, който повече от 25 години изучава възможната причина за смъртта на великия пълководец.

В хода на своето изследване учените са отсели множеството популярни теории, доверявайки се само на симптоми, наблюдавани от съвременници в последните дни от живота на Александър Велики, пише Greek Reporter.

Гърция си поиска от Македония мощите на Александър Македонски*

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил официално писмо до македонския си колега Зоран Заев с искането да се върнат ...

След десетилетията изследвания Герасимидис и колегите му направили извод, че Александър Велики е умрял от остра панкреонекроза. Вероятно тя е била предизвикана от изостряне на жлъчнокаменна болест заедно с голямо количество вино и тежка храна, с които е злоупотребявал той.

Защо Александър Македонски е по-скъп от Гоце Делчев за македонците?

Учените са изследвали всички източници, описващи последните дни на Александър Македонски: записки на Птолемей, Плутарх, Квинт Курций и други, за да съберат пълно описание на неговото здравословно състояние и симптоми на болестта, довела до гибел. Известно е, че пълководецът се е разболял 14 дни преди смъртта си.

Събраната информация навела д-р Герасимидис на извода, че всички съществуващи по-рано теории за причината за смъртта на пълководеца са неверни. Теорията за малария била изключена, тъй като, независимо че той имал треска, тя според описанията не приличала на маларийна. Освен това маларията не води до смърт за толкова кратко време.

Теорията за пневмония също била отхвърлена, тъй като възпалението на белите дробове рядко предизвиква болки в корема, от каквито е страдал пълководецът, макар и високата температура да е характерна за нея.

Македония отрече да маха паметника на Александър Македонски от Скопие

След като в социалните мрежи бе разпространена информация, че паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие ще бъде демонтира...

Гробницата в Амфиполис може да е на любовника на Александър Македонски

Учените изключили също и коремен тиф, тъй като в този период не е имало съобщения за епидемия от това заболяване, освен това в източниците няма сведения за диария при Александър Македонски. По същия начин била отхвърлена и теорията за западнонилска треска, тъй като тя предизвиква енцефалит, а не болки в корема и делириум.

Наскоро се появила теория, че Александър Велики страдал от синдрома на Гилен-Баре, при който имунната система на тялото атакува нервите, причинявайки различни симптоми, включително слабост на крайниците, водеща до пълна парализа. Фактът, че синдромът на Гилен-Баре често се предшества от инфекциозно заболяване като респираторна или стомашна инфекция, карал учените да смятат, че това може да е причината за смъртта на пълководеца. Въпреки това, според д-р Герасимидис, основните симптоми, от които е страдал великият завоевател, са били треска и болки в корема.

Изследователите също отказват да приемат теорията за това, че Александър Македонски е умрял от депресия поради смъртта на Хофестион – негов най-близък приятел, генерал и вероятно любим. Според една от теориите депресията е отслабила имунната му система, правейки го уязвим за инфекции.

Филип и Александър Македонски включени в поредица "Бележити българи"

Когато гърците недолюбваха Александър Велики

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците? Този спор тече от години. Исторически факт е обаче, че едновремешните елини из...

Но въз основа на изучените данни гръцките учени са на мнение, че великият пълководец по никакъв начин не е страдал от изтощителна депресия. Напротив, дори в първите дни на заболяването си той все още е работил със своите генерали, за да планира следващата кампания.

Въз основа на описаните симптоми на треска и болки в корема д-р Герасимидис и екипът му заключават, че на 13 юни 323 г. пр.н.е., на 33-годишна възраст, Александър Велики е умрял от тежък сепсис, причинен от панкреатична некроза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com