Открит в Бристъл нов вариант на коронавируса може да зарази ваксинирани

5331
Открит в Бристъл нов вариант на коронавируса може да зарази ваксинирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов вариант на коронавируса, открит в Бристъл, може да зарази хора, които вече са имали COVID-19 или които са били ваксинирани. Ваксините обаче все пак ще предпазват от тежко заболяване, твърдят експерти.

Вариантът съдържа мутацията E484K, генетична промяна, открита и в южноафриканския и бразилския вариант. Лабораторни проучвания показват, че вирусите с тази мутация са в състояние да преодолеят имунния отговор, което ги прави по-ефективни при избягване на естествения и ваксиналния имунитет. За това съобщава филиалът на BBC "Сайънс Фокус", предаде БГНЕС.

Към 11 февруари Public Health England (PHE) заяви, че е идентифицирал 22 случая на варианта от Бристъл. Друг вариант е идентифициран в Ливърпул, със същата мутация, като общият брой на откритите официално случаи с новите варианти на коронавирус е 78.

До месец британският щам на коронавируса може да е преобладаващ в САЩ

По-заразният вариант на коронавируса, открит за първи път в Обединеното кралство, се разпространява бързо в САЩ и може да стане доминир...

"Има данни, които показват, че тази мутация може да намали ефективността на имунните реакции срещу вируса. Това е основна причина, поради която се страхуваме, че този вирус ще избегне част от имунния отговор, генериран както от ваксинирането, така и от прекарани предишни инфекции“, ​​каза д-р Джонатан Стой, ръководител на Лабораторията към Института "Франсис Крик".

Последните данни от PHE разкриха, че в момента има 202 случая на южноафриканския вариант на коронавируса във Великобритания. Експертите обаче заявиха, че дори ако коронавирусните ваксини са по-малко ефективни за предотвратяване на заразяване на човек с новите щамове, сегашните използвани ваксини все още могат да предотвратят тежко заболяване и да намалят приема в болница.

"Единственото нещо, което има значение, е дали ваксината спира хората да ходят в болница или не. Така че вариантите са обезпокоителни от гледна точка на това, че трябва да наблюдаваме вируса - защото трябва да знаем възможно най-скоро дали е възникнала версия на вируса, която може да избегне ваксината и в същото време да доведе хората до болница. Но в момента няма доказателства за хора, които са получили ваксината и след това са хоспитализирани с нови версии на вируса", каза д-р Дейвид Матюс, вирусолог от университета в Бристъл.

За да ограничи разпространението на инфекции от мутирали варианти, британското правителство въведе спешни тестове в части на Уорчестър, Бристъл, Южен Глостършир, Манчестър и Лондон. Някои експерти обаче казват, че дори и с най-добрите усилия, обезпокоителните мутации могат да възникнат спонтанно другаде.

Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, твърди, че докато не бъдат налични нови ваксини, които се занимават с щамовете на коронавируса, което може да стане в началото на есента, "ние трябва да успеем да потиснем тези щамове, доколкото можем".

Десетки възрастни, ваксинирани срещу коронавирус, се заразиха с британския щам

В Долна Саксония, Северозападна Германия, 14 жители на дом за възрастни хора са се разболели от британския щам на SARS-CoV-2, след като...

Как учените разработват ваксини за нови вируси?

Ваксините действат, като заблуждават телата ни да мислят, че сме заразени от вирус. Нашето тяло създава имунен отговор и изгражда памет за този вирус, който ще ни позволи да се борим с него в бъдеще.

Вирусите и имунната система си взаимодействат по сложни начини, така че има много различни подходи за разработване на ефективна ваксина. Двата най-често срещани вида са инактивирани ваксини (използващи безвредни вируси, които са "убити", но които все още активират имунната система) и атенюирани ваксини (използващи живи вируси, които са модифицирани така че да предизвикат имунен отговор, без да ни причиняват вреди).

По-нови са рекомбинантните ваксини, които включват генно инженерство на по-малко вреден вирус, така че да включва малка част от атакувания вирус. Нашето тяло стартира имунен отговор към вируса-носител, но също така и към атакувания вирус. През последните няколко години този подход се използва за разработване на ваксина (наречена rVSV-ZEBOV) срещу вируса Ебола. Състои се от везикуларен стоматитен животински вирус (който причинява грипоподобни симптоми при хората), проектиран да има външен протеин от щама Заир на Ебола.

Ваксините преминават през огромно количество тестове, за да се установи дали са безопасни и ефективни, дали има странични ефекти и какви нива на дозиране са подходящи. Обикновено са необходими години, преди ваксината да се предложи на пазара. Понякога това е твърде дълго и новата ваксина се прилага под условията на „употреба по милост“: тя все още не е завършила всички свои официални тестове и документи, но е доказано, че е безопасна и ефективна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com