Полет до Луната през XVII век. Първата мисия била планирана на крилата колесница

3728
Полет до Луната през XVII век. Първата мисия била планирана на крилата колесница
Снимка: ESA/Foster + Partners

Джон Уилкинс (1614 – 1672) е едновременно английски свещеник и учен. Научните му трудове от съвременна гледна точка са имали фантастичен характер и въпреки това са написани на достъпен за лаика език. Именно Уилкинс през 1640 г. пръв в света предлага идеята за пилотирана мисия до Луната. Ученият искал да се отправи до спътника на Земята с летяща колесница. Каква е била същността на иновативния проект, описва изданието Ancient Origins.

Джон Уилкинс бил едновременно и свещеник, и математик, а също астроном. През целия си живот той заемал високи позиции както в научни, така и в религиозни институции. През 1660 г. той става един от основателите на Кралското научно дружество по развитието на знанията за природата.

В книгите си „Откриването на лунния свят“ и „Дискурс за новата планета“ от 1638 и 1640 г. Джон Уилкинс прави своите предположения за това какво е Луната и дори смята, че там може да обитават живи същества, които се различават от хората.

По времето на Уилкинс се смятало, че Луната е създадена по различен начин от Земята и там действат напълно различни закони на природата. Но Уилкинс предполагал, че Луната е подобна на Земята, че е скалист обект, който има атмосфера. Книгите му са написани на език, достъпен за обикновения читател, и освен това всички разсъждения са допълнени с илюстрации. В книгите си ученият предложил и своята визия за потенциално пътешествие до Луната.

Ученият обяснявал, че за да се полети към Луната, първо трябва да се преодолее силата на привличане на Земята. Уилкинс решил, че гравитацията отслабва с височината, което означавало, че трябва да се намери място, откъдето лесно може да се полети към Луната. Според изчисленията на учения силата на гравитацията на Земята спира да действа на височина 32 км.

Още по времето на Уилкинс било известно, че с височината температурата спада и въздухът става по-разреден. Според твърденията на Уилкинс близо до повърхността въздухът е по-плътен и „по-мръсен“ поради това, че е изпълнен с грях, а на височина 32 км започвал чистият, „божествен въздух“ и там напротив – било топло и човек можел да диша добре.

През 1648 г. Уилкинс публикува нова книга, наречена "Математическа магия", в която представя проекти за различни фантастични машини. Сред тях била летяща колесница – устройство, с което може да се полети към Луната.

В книгата си ученият пише, че летящата колесница трябва да има "крила", които да задвижват пружините и колелата с помощта на барут. Що се отнася до материала, който трябвало да покрие тези крила, ученият препоръчвал непрекъснато експериментиране, за да се намери необходимият вариант.

Но този „космически проект“ останал само на страниците на книгата, въпреки че някои учени все пак се опитали да създадат подобно летателно средство. Така или иначе до 1969 г. никой не полетял до Луната.

Що се отнася до съвременната лунна програма на НАСА, тя включва връщането на човек на земния спътник още през 2025 г. Но преди това ще бъдат извършени два важни полета около Луната – единият безпилотен, а вторият – с екипаж. НАСА най-накрая обяви датата на изстрелване на първата част от лунната програма. Новата ракета SLS с космическия кораб Orion ще излети в Космоса на 29 август.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Планетолози откриха пещери на Луната, в които хората ще могат да живеят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com