Потвърдено: Мозъкът може да запомня чужд език насън

1647
Потвърдено: Мозъкът може да запомня чужд език насън
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Експерименти с доброволци показват, че непознати думи с превод, които чуваме насън, се отлагат в паметта. За съжаление ефектът се оказва съвсем незначителен и едва ли ще позволи научаването на чужд език без усилия.

Съществува легенда, че насън можете да учите по-бързо и по-ефективно от обикновено, важното е да го правите правилно. Учените се отнасят доста скептично към подобни твърдения, въпреки че има някои свидетелства, че мозъкът наистина е в състояние да обработва и съхранява информация, получена в определена фаза на съня.

Кои са хората, които по-често имат дежавю?

За да проверят това, изследователи от Университета в Берн са провели необичайни експерименти с доброволци. Техните резултати са представени в онлайн библиотеката за препринт bioRxiv.

От гледна точка на обучение основен интерес предизвиква бавновълновият (дълбок) сън или по-точно първата му фаза, по време на която мозъкът редува къси вълни на активност, пикове и спадове с продължителност около 30 секунди.

Флавио Шмидиг и колегите му са разработили алгоритъм, който използва ЕЕГ данни, за да предвиди точното начало на следващия пик и спад на мозъчните вълни. Този алгоритъм е използван за експерименти с 30 доброволци (носители на немски език), които спали в лабораторията.

На доброволците пускали кратки двусрични думи: на едното ухо – на немски, а на другото – в условен „превод“. Такъв „превод“ представлявал случаен набор от срички, които не съществуват в действителност, за да се изключи случайното влияние на миналото запознаване на участниците с чужди езици.

Мислите могат да причинят реална физическа болка

Половината от доброволците чували тези думи по време на пиковете на мозъчната активност, а втората – в периодите на спад. Общо те слушали по 27 думи, всяка отнасяща се към три категории понятия – животни, места и инструменти. Всяка дума била чувана четири пъти.

Ефективността на такова обучение била проверявана след 12 часа. На доброволците отново била пускана „преведената“ дума и те трябвало да я припишат към една от трите категории. При произволен отговор вероятността за правилен избор е около 33 процента и точно такъв резултат демонстрирала групата, която слушала думи насън в периоди на пиковата мозъчна активност.

Във втората група цифрата се оказала малко по-висока – 37 процента, което почти не се различава от случайното. Но когато учените повторили теста 24 часа по-късно, тази група показала най-добри резултати – 41 процента от правилните отговори.

Статистическият анализ потвърдил, че това не може да е проста случайност. Учените стигнали до заключението, че при възпроизвеждане на думи по време на кратките спадове на мозъчните вълни в началния период на дълбок сън действително протича запомняне.

Непрекъсната реч беше декодирана от записи от магнитен резонанс

Този ефект обаче в най-добрия случай може да се опише като доста умерен. Той по-скоро демонстрира самия факт на способността на мозъка да улавя и съхранява нова информация в такива моменти на сън и едва ли ще се превърне в сериозна помощ при ученето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com