Кои са хората, които по-често имат "дежавю"?

4681
Кои са хората, които по-често имат "дежавю"?
Снимка: iStock

Може би няма човек, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал чувството, че му се случва нещо, което е преживявал и преди. Дали всъщност това наистина се е случвало и друг път, или мозъкът си прави разни номера ? И в този момент човек започва да връща лентата назад и да се опитва да си спомни дали и кога е преживявал този момент и защо му се струва толкова познат. Това усещане обаче се изпарява толкова бързо, колкото се е и появило.

Феноменът “дежавю” – в превод от френски “вече видяно”, не е ясен на науката, но има няколко теории, свързани с него:

1. Феноменът може да се дължи на временна неизправност между краткосрочните и дългосрочните механизми на паметта. Информацията за непосредствената среда може по погрешка да премине директно към дългосрочната памет, като по този начин прескача типичните механизми за пренос. Това може да бъде причината човек да има “дежавю” и да има чувството, че преживява нещо от миналото или пък вече е сънувал този момент.

Неочевидни причини, заради които изпитваме чувство на дежавю

2. “Дежавюто” може да резултат от някакъв вид “разминаване” между това как човек усеща със сетивата си и възприема със съзнанието си случващото се около него. Може би усеща познат аромат и умът директно препраща към първия път, когато го е усетил. Тази теория обаче не е подкрепяна от много учени, защото повечето пъти, когато човек има “дежавю”, то изобщо не отразява минали събития.

3. Част от мозъчната кора е свързана с разпознаването и може да се активира без намесата на центровете на самата памет. Това може да обясни чувството, което изпитва човек и защо не може да разбере къде или кога вече е преживявал този момент.

Интересен факт е, че някои хора с епилепсия, винаги имат “дежавю” в началото на своя припадък. За тях стимулацията на въпросния център, а не на хипокампа, който е свързан с паметта, води до това чувство.

Статистиката показва, че 60-70% от хората имат “дежавю” между 15 и 25-годишна възраст. Но все още учените не са достигнали до обяснение защо именно тогава толкова хора изпитват това чувство.

Феноменът Deja vu - случвал ли ви се е?

Дали някоя от горните теории е вярна, засега не се знае. Това, което се знае със сигурност е, че “дежавю”-то се появява неочаквано и рядко.

Любопитен факт е, че има чувство, което е обратно на усещането “дежавю” и се казва “жамевю”. Това е, когато човек се намира в напълно позната среда и е сред хора, които добре познава, но изведнъж има усещането, че всичко наоколо е ново за него, никога не е бил на това място и не познава хората около себе си. Има различни видове “жамевю” – когато човек не може да разпознае написани думи или чути фрази или когато наблюдава пейзаж и за миг го забравя, без да е откъснал очи от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да имаме най-шарените великденски яйца?
Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Всяка година търсим нов и по-различен начин за боядисване на яйцата. Искаме те да са по-специални, по-шарени и по-красиви от миналогодишните....