Проучване: Кучетата също гледат телевизия, обичат филми за природата

8445
Проучване: Кучетата също гледат телевизия, обичат филми за природата
Снимка: iSock

Чудили ли сте се някога какво най-много обича да гледа вашето куче по телевизията? Отговорът се крие в документалните филми за природата и игралните ленти като „Ласи“ или добрия стар „Скуби-Ду“, сочи ново проучване, цитирано от ЮПИ.

Според проучване, публикувано наскоро в списание Applied Animal Behavior Science, кучетата са най-ангажирани, когато гледат видеоклипове, в които участват кучета и други животни. Проучването е част от общите усилия за разработване на по-добри начини за проверка на кучешкото зрение, които според изследователите са крайно недостатъчни във ветеринарната медицина.

Още: Не са 7:1 - ето как се смятат правилно кучешките години

„Методът, който използваме в момента за оценка на зрението при кучетата, е много ниска летва. При хората това би било равносилно на това да кажем „да“ или „не“ при тест дали човек е сляп“, казва изследователката Фрея Моът, професор във Факултета по ветеринарна медицина към към Университета на Уисконсин-Мадисън.

„Нуждаем се от по-чувствителни начини за оценка на зрението при кучетата, като използваме еквивалент на очната таблица за проверка при хората“, казва Моът и допълва: „Предполагаме, че видеоклиповете имат потенциал да поддържат вниманието на кучето достатъчно дълго, за да се оцени зрителната функция, но не знаехме какъв тип съдържание е най-ангажиращо и привлекателно за кучетата“.

За да разбере какво обичат да гледат кучетата, Моът създава уеб базиран въпросник, с който собствениците на кучета по света да съобщят за телевизионните навици на своите четириноги приятели. Анкетата включва въпроси за видовете телевизори в дома, за начина, по който кучетата взаимодействат с телевизора, и за типовете съдържание, които най-много ги ангажират. Собствениците също така описват как са се държали кучетата им, докато са гледали видеоклипове.

Още: Може ли да се дават яйца на кучето?

За разлика от хората, данните показват, че кучетата обикновено са активни, когато гледат телевизия - тичат, скачат, лаят и следят действието на екрана, а не лежат или седят, докато наблюдават екрана.

Собствениците на кучета също така са имали възможност да покажат на кучето си четири кратки видеоклипа, в които са включени обекти, които биха могли да бъдат интересни: пантера, куче, птица и пътно движение.

Въз основа на повече от 1200 отговора изследователите стигат до заключението, че видео съдържанието с животни е било най-популярно сред кучетата.

Още: 7 породи кучета, които не бива да отглеждате у дома

Също така другите кучета са били най-интересните обекти за гледане. Хората не са били толкова интересни, като са се класирали едва на девето място от 17 категории по проявен интерес. Възрастта и зрението оказали влияние на това колко успешно кучето взаимодейства с екрана, регистрирала анкетата.

Установено било още, че ловните и овчарските кучета са по-склонни да се занимават с всякакъв вид телевизия в сравнение с другите породи. Движението на екрана се оказало факторът, който задържа най-силно вниманието на кучетата, според допитването, предаде БТА.

Тези резултати ще бъдат използвани за разработване на видео-базирани методи, които да проследяват промените във визуалното внимание с напредването на възрастта на кучетата, пояснява Моът.

Още: Защо кучето ви облизва: 5 научни причини, които са изненадващи

„Знаем, че лошото зрение влияе отрицателно върху качеството на живот при възрастните хора, но ефектът от стареенето и промените в зрението при кучетата е до голяма степен неизвестен, защото засега не можем да го оценим точно“, обясни Моът и добави: „Подобно на хората, кучетата вече живеят по-дълго и ние искаме да сме сигурни, че подкрепяме по-здравословен живот и за тях“.

Разбирането на начина, по който зрението на кучето остарява, може да помогне и на хората, които споделят дома им, казва изследователката в заключение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com