Не са 7:1 - ето как се смятат правилно кучешките години

6885
Не са 7:1 - ето как се смятат правилно кучешките години
Снимка: iStock

Собствениците и любителите на кучета се вълнуват не само от темите, свързани с отглеждане, възпитание, грижи за здравето и особености на породата на своя четириног приятел, но и от любопитни въпроси като на колко човешки години е косматата топка, която изглежда пораснала, но се държи като сърдит тийнейджър и разкъсва на парчета чехлите на домочадието. В тази връзка битува погрешното схващане, че една кучешка година се равнява на 7 човешки.

Зародил се през 50-те години на миналия век, този мит, свързан с изчисление на възрастта на едно куче „в човешки години“, се оказва именно мит и неточно твърдение. Една кучешка година не се равнява на 7 човешки, макар това да е най-разпространеното мнение сред собствениците на кучета. Как се смятат кучешките години тогава и можем ли изобщо да приравним кучешка към човешка възраст?

Как се смятат кучешките години на колко човешки отговарят?

Колко старо е кучето ми? Дали още е бебе, или е тийнейджър? Може ли да го считам за старо, или годините му отговарят на тези на човек в активна възраст? Едва ли има собственик на космат четириног приятел, който никога да не си е задавал тези въпроси. Темата е любопитна и за тези, които обичат кучетата и котките, чиито години впрочем също масово се  изчисляват погрешно, но нямат домашен любимец в дома си.

Кое е най-доброто куче пазач?

Отговора на въпроса как се смятат правилно кучешките години откриваме даден от Американската ветеринарномедицинска асоциация, която обяснява, че през първите две години от живота си кучето пораства много бързо и достига годините на човек в зряла възраст, а не тези на тийнейджър, както се предполага, ако една кучешка година се равнява на 7 човешки.

През третата си и всяка следваща година кучето старее, но това се случва по-бавно, а не със скорост 7 човешки в година. Тази американска асоциация сочи и точни цифри и метод как се смятат кучешките години правилно:

  • През първата си година кучето достига възраст, равняваща се на 15 човешки години. Повечето хора считат едногодишното си куче за малко пале или бебе, а всъщност се оказва, че вече не е. Точно през тази година се изгражда характерът на животното и се обучава и възпитава кучето, тъй като реално това е неговото детство.
  • През втората година от живота си кучето пораства с още 9 човешки години – на толкова се равнява тя. Така в края на втората си година кучето е на около 24 човешки години – зрял пълнолетен човек.
  • От третата  година от живота на кучето тя и всяка следваща до смъртта му се считат за еквивалентни на приблизително 5 човешки всяка. Кучето започва да старее, но скоростта, с която това се случва, е по-бавна от предполагаемите 7 човешки години, за които се говори в мита за кучешката година, равняваща се на 7 човешки.

Оказва се обаче, че и този начин на изчисление не е напълно точен, тъй като не взима под внимание породата или поне размера на кучето. Така например при малките породи кучета втората година се равнява на 9 години, а при големите на 10. Малка порода на 2 години е достигнала човешка възраст от 24, докато най-големите по размер породи са на 22 човешки години.

Понякога, след като навърши 3 години, една кучешка година се равнява на 4 човешки, а друг път на 5 и това зависи не само от големината на кучето. Как тогава да изчислите с абсолютна точност възрастта на вашето? Ветеринарите ви помагат с тази таблица, която улеснява нещата, премахвайки необходимостта да смятате. 

Как да си изберем най-доброто куче?

Как се е зародил митът, че една кучешка година отговаря на 7 човешки?

Любопитни ли сте да разберете не само как се смятат кучешките години, но и как се е зародил митът, че една кучешка отговаря на седем човешки? Погрешният начин за изчисление не е грешка на изследователи или учени, а се оказва хитър маркетингов трик по думите на известни ветеринарни лекари от Kansas State University, които предполагат, че твърдението е било начин да се обясни нагледно на собствениците на кучета колко бързо остаряват те и да се подтикнат да ги водят редовно на преглед при лекаря им.

В периода на зараждане на мита за съответствието на една кучешка година на 7 човешки масовата средна продължителност на живота на хората била 70 години, а на този на кучетата – 10. Цифрата 7 е получена именно така – чрез делене на 70 човешки години на 10 кучешки. Подобен подход не е подкрепен нито с научни данни, нито с факти и доказателства, той е напълно погрешен от гледна точка на истинност, но пък е ефективно работещ от гледна точка на стимулиране на собствениците на домашен любимец да се грижат по-адекватно за него и да не пропускат редовните профилактични прегледи, считайки погрешно кучето си за младо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com