Проучване откри опасни вещества в пелени за еднократна употреба

4689
Проучване откри опасни вещества в пелени за еднократна употреба
Снимка: Thinkstock/Guliver

Националната здравна агенция на Франция "Ансес" съобщи, че е открила химикали в бебешки пелени за еднократна употреба, които надвишават нивата на безопасност. По време на тестовете са открити вещества, които са потенциално опасни за човешкото здраве, включително оспорвания препарат за борба с плевелите глифозат.

Ансес заяви, че тестовете върху памперсите са първите подобни на национални органи по здравеопазване и безопасност в света. Тя призова за бързи действия "имайки предвид възможните рискове, които тези химикали могат да представляват" за бебетата.

Франция допуска оставането на Асад

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заяви, че вече не предвижда сирийският президент Башар Асад да напусне преди политич...

Френският министър на здравеопазването Анес Бузин обаче заяви, че няма "сериозен или непосредствен риск" за здравето на бебетата. В съвместно изявление на министрите на здравеопазването, финансите и околната среда гласи, че правителството е дало на производителите на пелени 15 дни да предприемат действия.

Какво бе установено?

Изследването е направено върху редица различни марки пелени за еднократна употреба, достъпни на френския пазар. Около 4 000 такива пелени се използват през първите три години от живота на бебето.

В доклада не са посочени марките, които са тествани, освен че са част от френския пазар. Някои марки пелени, предлагани във Франция, се продават и в други страни. Докладът свидетелства за наличието на редица опасни химикали в пелените за еднократна употреба, които биха могли да проникнат чрез урината например и да влязат в продължителен контакт с кожата на бебетата".

Някои от химикалите са били добавени преднамерено, "като парфюми, които биха могли да предизвикат кожни алергии", съобщава Ансес. Но други са попаднали в пелените от замърсени материали или в хода на производствения процес.

Пожар във френски ски курорт, има загинали и ранени

Двама души загинаха, а още 14 бяха ранени, четирима от тях сериозно, при голям пожар в ски курорта Куршевел във френските Алпи. Това за...

Сред химикалите, превишаващи праговете за безопасност, са ароматите Лилиал и Лирал, както и ароматните въглеводороди, диоксините и фураните, както и въпросният глифозат.

Защо глифозатът е спорен?

Известен на пазара в САЩ под името Раундъп, той е широко използван, но често е отричан от здравни и екологични кампании, след като проучването на Световната здравна организация го класифицира като "вероятно канцерогенен", пише БГНЕС.

Какво знаем за глифозат?

Въпреки всичко остава най-широко използваният хербицид в Европа, след като ЕС официално не се съгласи, че продуктът е канцероген. Но в Съединените щати агроном, който подаде иск срещу производител на химикала, получи милиони от съдебни заседатели, констатирали, че това е допринесло за заболяването му от рак.

Френското правителство се подготвя за Brexit без сделка

Френското правителство стартира план за подготовка за излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение с Брюксел. Това ...

Устройството за борба с плевелите трябва да бъде забранено във Франция до 2021 г., а присъствието му в „ите напълни заглавията в страната, когато докладът беше публикуван.

"Ансес препоръчва да се елиминират химикалите, открити в бебешките пелени за еднократна употреба или да се намалят възможно най-много", се казва в изявление на агенцията. Това включва спиране на използването на всички парфюми и ароматични вещества.

Агенцията също така призовава за по-строги регулаторни мерки на равнище ЕС - нещо, което френското правителство заяви, че предприема вследствие на доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно