Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон

87011
Разкриха тайната на извънземния кинжал на Тутанкамон
Снимка: Getty Images/Guliver

Японски учени са провели рентгеново сканиране на кинжала, открит в гробницата на Тутанкамон, за да изяснят как е бил изработен този предмет, чийто метал – както било потвърдено през 2016 година – е получен от метеорит. Според новото изследване кинжалът е бил изработен чрез нискотемпературно коване, но той не е кован в Египет. Статията на учените е публикувана в списание Meteoritics&Planetary Science.

35-сантиметровият кинжал е открит от археолозите в погребалната камера на Тутанкаман в Долината на царете през 20-те години на ХХ век сред другите богатства, погребани заедно с фараона. Неговото острие било изработено от метал, но учените били озадачени поради това, че железният век е започнал столетие след смъртта на Тутанкамон, освен това острието почти не било докоснато от ръжда.

Кинжалът, открит в гробницата на Тутанкамон. Снимка: T. Matsui et al. / Meteoritics&Planetary Science

Постепенно изследователите стигнали до извода, че железните предмети, предшестващи широкото използване на съответните знания за металургията, са били ковани от метеоритно желязо – парчета метал, паднали от Космоса и обработени на Земята. Такива вещи били много високо ценени както в Египет, така и извън неговите предели. Изследване от 2016 година потвърдило вероятния метеоритен произход на метала на кинжала, но останали въпроси по технологията на неговата изработка.

Сега изследователите изучили структурата на острието на микроскопично ниво, използвайки рентгенофлуоресцентен анализ, и установили съдържание на желязо, никел, манган и кобалт. В почернелите петна по острието били открити също сяра, хлор, калций и цинк. Не по-малко интересно от наличието на определени химични елементи било тяхното разпределение, което показвало, че кинжалът е изработен от октаедрит, който принадлежи към най-разпространения структурен клас железни метеорити.

Археолози откриха руини на най-древната академия в Китай – тя е от IV век пр.н.е.

„Открихме малки черни петна върху повърхността на кинжала – разказва Томоко Араи от Технологичния институт Чиба в Япония, един от авторите на изследването. – Първоначално мислехме, че това е ръжда. Но се оказа, че това са железни сулфиди, които обикновено се срещат като включвания в октаедитни железни метеорити.“ Араи обяснява, че наличието на железен сулфид, както и характерната фина шарка върху острието показват, че то е било изковано при относително ниска температура – под 950°C.

Октаедритът Canyon Diablo, намерен през 1891 г. в Аризона, САЩ. Снимка: Dsdugan / СС0

Макар че химичният анализ не довел до изясняване на произхода на кинжала, учените успели с помощта на серия таблички на възраст 3400 години – известни като Амарнски архив и документиращи дипломатическата дейност в Древен Египет в средата на XIV в. пр.н.е. – да разберат, че кинжал в златна ножница – очевидно рядко срещан аксесоар по това време – бил подарен на Аменхотеп III, дядото на Тутанкамон, от царя на Митани, когато фараонът се оженил за неговата дъщеря.

Така че е възможно космическият кинжал на Тутанкамон да е бил семейна реликва, получена като дар от чужбина. Подробният анализ показал също, че скъпоценните камъни в ръкохватката на кинжала са поставени по начин, който бил широко използван в Митания, но не се използвал по това време в самия Египет.

България била част от древния континент Балканатолия

Кинжалът не е единственият предмет в гробницата на Тутанкамон, изработен от този метал. Фараонът е притежавал и огърлица със скарабеи от разтопен кварц – този материал се появил благодарение на падането на друг метеорит в Либийската пустиня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com