Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения

78958
Разработчикът на българската молекула срещу коронавируса към Борисов: Правите погрешни внушения
Снимка: iStock/Guliver

Направихте няколко погрешни внушения на вчерашната пресконференция - това казва в специално обръщение до медиите изпълнителният директор на "Микар 21" Димитър Димитров, като с думите си той визира премиера Бойко Борисов.

"Микар 21" ("Мицар Иновейшън" ООД) е компанията, която точно преди обявяването на извънредното положение беше представена в Министерския съвет като разработчик на молекула, която спира коронавирусите по принцип.

Български учени показаха, че не вярват коронавирусът да е изкуствен - в специална статия

Сходството на поставилия на колене света нов коронавирус SARS-CoV-2 с коронавирус, открит при прилепите, е над 96%, но има една съществ...

"Бихме желали да подчертаем, че до момента всички направени инвестиции са от нас, в качеството ни на частни лица и основатели на компанията. От държавата не сме получили и 1 /ЕДИН/ лев", казва Димитров, след като снощи (23 април) Борисов обяви, че би дал 40 млн. евро, но само молекулата да работи. Димитров се оплаква, че от 10 март насам, когато разработката беше презентирана от правителството, било оставено впечатление от държавата, че ще помогне финансово, но днес това така и не е станало. Директорът на компанията казва и, че заедно с друга компания "Болка Фармасютикъл" ООД е подала документи до Българската банка за развитие (ББР) за получаване на средства от Фонда за капиталови инвестиции. "Въпреки поредицата от над 10 срещи в рамките на последните 10 месеца, все още няма окончателно решение за това дали Фонда ще се включи. Документите все още са в процес на разглеждане", пише Димитров.

"Микар 21" е единствената компания в света, която има разработки (молекули първи в класа си) в областите на протеините от CCR1-CC10 (които отговарят за автоимунната система и редките болести и които, според редица международни учени, са пътят в борбата с коронавирусите, като молекулите възпрепятстват свързването на коронавирусите с клетките)", обяснява още Димитров.

Припомняме, че коронавирусът SARS-CoV-2 се "закача" за епителните клетки на човешкия бял дроб с т.нар. S протеин. Този протеин е гликопротеин и типът му е PROS1, като той буквално служи като ключ на вируса да влезе в човешка епителна клетка - през ензима ACE2, който е своеобразната ключалка. Протеините CCR1 са протеини, които активират имунен отговор на клетъчно ниво срещу външна заплаха. Затова и пред Actualno.com г-н Димитров уточни, че "Микар 21" е напреднала в разработката си и вече работи в проучване на три подхода на действие с молекулата, като се ориентира към индиректен подход.

Димитров съобщава и друго: "Микар 21" в момента изготвя проектна документация по кандидатстване по програмата IMI (Инициатива за иновативна медицина), в партньорство с български и шотландски университети, компании от България, Германия и САЩ. Проектът ще бъде предаден на 12 май 2020 г. за оценяване. Тук е моментът да посочим, че проектът има за цел да създаде възможности за реализация на едно лекарство от етапа на разкриване и моделиране на лекарствената молекула през предклинична фаза (каквата в България до този момент няма) и фаза 1. Считаме, че такъв проект е в основата на реализация и привличане на огромна милиардна индустрия и инвестиции в държавата ни".

Разкриха резултатите от аутопсиите на починалите от коронавирус

Въпреки че в началото на пандемията Институтът Роберт Кох (ИРК) издаде предупреждение да не се правят аутопсии на телата на починалите ...

Ако държавата няма да помага, поне да не пречи, помоли Димитров в разговор с Actualno.com.

По-рано д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, обясни, че възможностите за финансиране, които Агенцията предоставя, не са големи. Сумите са в размер до 500 000 лв. - след кандидатстване по съответната процедура, а такава пък може да стартира най-рано до месец.

Експертът подчерта още, че от Агенцията имат добър диалог с компанията, която се нуждае от около 4 млн. евро за разработката си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com