X
 
 

С какво е полезно периодичното гладуване

9693 0
С какво е полезно периодичното гладуване
Снимка: Thinkstock/Guliver
Американски учени публикуваха в The New England Journal of Medicine преглед на проучванията за ефектите на периодичното гладуване върху човешкото здраве.

Същността на периодичното гладуване е частично да се ограничи времето на хранене. Това може да бъде ежедневно хранене, но само за ограничен период от време - например от 8 до 14 часа или разпределението на два дни на гладно.

Ползите от постите и гладуването

По време на Великденските пости единственото, което може да се случи, е човек да спре да приема лекарствата си. Това каза диетологът д-...

Прегледът беше подготвен от Марк Матсън, невролог от университета Джон Хопкинс и Рафаел де Кабо от Националния институт за стареене на САЩ като част от програмата за вътрешни изследвания на Националния институт по здравеопазване.

Марк Матсън изучава периодично гладуване от 25 години и спазва тази диета от 20 години, което според него подобрява когнитивната функция и предпазва от неврологични заболявания, повишава чувствителността към инсулин, предотвратява развитието на диабет тип 2, понижава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява имунната система и удължава живота като цяло.

Много проучвания при животни и хора са показали, че редуването между периоди на приемане на храна и гладуване поддържа клетъчното здраве. Учените смятат, че подобна диета е естествена, тъй като нашите предци периодично са имали недостиг на храна, а вътрешните процеси в организма, наречени метаболитна смяна, са настроени на този конкретен режим.

По време на периоди на дефицит на калории без захар клетките започват да изразходват вътрешни мазнини - преработват ги в енергия в резултат на по-бавен метаболитен процес. Нормалното функциониране на „метаболитния превключвател“ подобрява регулирането на кръвната захар, повишава устойчивостта на стрес и потиска възпалението.

Гладуващите хора по света са 795 милиона

Броят на гладуващите хора по света продължава да намалява и вече възлиза на 795 милиона души. Това показват данните от годишния докла...

Четири изследвания върху животни и хора са установили също, че периодичното гладуване понижава кръвното налягане, кръвните липиди и честота на свивания на сърцето в покой. Има все повече доказателства, че подобна диета намалява риска от затлъстяване и диабет дори повече от нискокалорийна диета, съобщи БГНЕС.

Редица изследвания установяват, че периодичното гладуване е от полза за здравето на мозъка. Хората, които спазват тази форма на диета в продължение на две години, показват признаци на подобрена памет и когнитивни способности. Адаптивният отговор на клетките към прекъсванията в храненето увеличава способността им да се справят със стреса и да се противопоставят на болестите.

Изследванията върху животни в лабораторията на Матсън показват, че периодичното гладуване води до следните положителни промени в организма: 1) подобрена регулация на глюкозата; 2) загуба на коремни мазнини при поддържане на мускулна маса; 3) понижаване на кръвното налягане и честота на свивания на сърцето; 4) подобряване на паметта и двигателните функции; 5) защита на мозъчните неврони от дисфункция и дегенерация в животински модели на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, инсулт и болестта на Хънтингтън.

"В близко бъдеще трябва да помислите за добавяне на информация за периодично гладуване към учебната програма на медицинските училища, заедно със стандартни съвети за здравословно хранене и физически упражнения", казва ученият в съобщение за пресата.

Роби Уилямс: Трябва да пускам нови албуми, за да не дебелея

"Лесно посягам към нездравословните храни, когато съзнанието ми не е заето с правенето на музика, затова обичам да работя. Гладувам и о...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители