Секретни места, на които никой не може да припари

9917
Секретни места, на които никой не може да припари
Снимка: iStock

Хората искат това, което не могат да имат или поне така гласи старото клише. Същото се отнася и за това, което хората не могат да видят. Секретни места, каквато и да е причината да са затворени за обществеността, предизвикват любопитство, като хората се чудят защо тези с привилегирован достъп не биха искали да ги допускат.

От многото причини за определянето на различни местата като секретни най-важната е националната сигурност. Това понякога служи като спасение за по-престъпни дейности, някои доказани, други предполагаеми. В други случаи обаче местата са ограничени поради по-малко очевидни причини или изобщо без ясна причина освен тази, че са секретни.

Такива места са вдъхновили теории за наличие на извънземни, сатанизъм или плацдарм за създаването на едно световно правителство, наречено Нов световен ред. Нека се задълбочим в някои от по-малко известните места, които са забранени за обществеността, в допълнение към някои от класиките, като прословутата Зона 51. И разбира се, не можем да не започнем този списък с нея.

Зона 51

X51 / CC BY-SA 3.0

Нито един списък с потайни места не би бил пълен без Зона 51. Тази част на комплекса на американските военновъздушни сили „Нелис“ е домакин на множество експерименти, включително, но не само, шпионската програма U-2 и стелт изтребителя F-117. Зона 51 обаче е по-известна поради по-екзотична причина – там правителството на САЩ уж крие доказателства за контакт с извънземни.

През 2019 г. във Facebook възниква кампания, наречена „Да щурмуваме Зона 51, не могат да спрат всички ни“. Това събитие, което може и да е било шега, предлага едновременно влизане на много ентусиасти в секретната зона. Говорителят на USAF Лора Макандрюс заплашва (според CNET), че правителството на САЩ ще отговори със сила, за да го защити. Поради това има опасения, че събитието може да се превърне в хуманитарна катастрофа. Но какво точно има за защитаване в Зона 51? Според BBC най-малкото се твърди, че правителството на САЩ крие останките от Розуел и телата на извънземните пилоти.

Въпреки че събитието не се осъществява, изглежда, че феновете на Зона 51 може да са били прави. На 17 юни 2020 г. бившият сенатор от Невада Хари Рийд в интервю за филиала на ABC KNTV Las Vegas заявява, че правителството е прикрило „стотици и стотици“ наблюдения на НЛО, въпреки че не коментира предполагаемите експерименти с извънземен живот. С тази информация определено изглежда, че в Зона 51 има нещо повече от шпионски програми и ядрени опити.

Наследството на Соломон

Твърди се, че в църквата „Дева Мария от Сион“ в Аксум се съхранява оригиналният Кивот. JensiS65 / CC BY-SA 3.0

Етиопия може да се похвали с богата християнска история, датираща от четвърти век след Христа, когато Езана, цар на Аксум, приема християнството. Но Етиопия също така е била тясно свързана с юдаизма, което според твърденията е довело до това, че най-голямото съкровище на юдео-християнската традиция си проправя път в Източна Африка.

Според библейската Книга на царете Савската царица посетила цар Соломон, за да изпита неговата мъдрост. Етиопската традиция твърди, че тя си е тръгнала със син на име Менелик (прародител на династията на Соломонидите), когото Соломон помазал за владетел на етиопците. Въпреки това или поради носталгия по родината си, или поради изоставянето на еврейския народ от Бога, някои израелтяни придружили Савската царица с Ковчега на Завета до Йемен и накрая до Африка.

Над 3000 години по-късно се твърди, че Ковчегът на завета се намира в църквата „Дева Мария от Сион“ в Аксум. Според списание Smithsonian само един монах, който никога не напуска територията, може да го види. На всички останали е забранено да бъдат близо до него.

Историята има своите скептици, най-известният от които е професор Едуард Юлендорф. Той твърди, че е видял Ковчега по време на Втората световна война. Пред LA Times той заявил, че това е средновековен фалшификат или репродукция. Въпреки това, когато е притиснат за доказателство, Юлендорф отстъпва под претекст, че не иска да обиди своите етиопски приятели, включително тогавашния император Хайле Селасие. Поради силните религиозни вярвания и смъртоносните последици, ако Ковчегът наистина е там, то въпросът остава въпрос на вяра.

Племе срещу света

В Бенгалския залив, изолиран доскоро от голяма част от света, се намират Андаманските острови, чиито жители се смятат за едни от първите хора, заселили Южна Азия. Техният уникален език не е свързан с никой от известните. Днес островите са част от Индия, чиято администрация присъства на целия архипелаг. Всъщност почти.

Единственото изключение е остров Северен Сентинел, който се намира на запад от главния архипелаг. Според Survival International островитяните са сред последните неконтактни народи в света. Сентинелците отказват всякакъв контакт с външния свят, обсипвайки всеки натрапник с градушка от стрели. Американският мисионер Джон Чау е убит през 2019 г., след като се опитва да проповядва християнството сред жителите. През 2018 г. хонконгски кораб засяда близо до острова и също е нападнат. Този модел се наблюдава от 1867 г., когато индийският търговски кораб „Ниневия“ се бори с атаките на сентинелците, преди да бъде спасен.

Според Forbes сентинелците живеят като ловци-събирачи и говорят език, който е различен от другите андамански езици. През януари 1991 г. индийски екип успява да установи контакт с тях чрез плаващи кокосови орехи, но това не е достатъчно, за да се изучи задълбочено техният език или начин на живот.

Малко вероятно е сентинелците да издадат тайните си скоро. Освен това островитяните нямат имунитет към болестите на развития свят поради хилядолетната си изолация. Всеки контакт вероятно ще убие повечето от островитяните.

Тропическият рай за мъчения на ЦРУ

Бомбардировачи B-1B Lancer на остров Диего Гарсия през ноември 2001 Senior Airman Rebeca M. Luquin, U.S. Air Force / Public Domain

В архипелага Чагос в Индийския океан се намира отдалеченият остров Диего Гарсия. Според BBC жителите на този красив остров, заедно с останалата част от архипелага, са претърпели изселване от 1967 до 1973 г. Последните опити за презаселване са били отказани по финансови причини, но истинската причина е по-вероятно наличието на тайна американска база на Диего Гарсия.

Диего Гарсия е типична американска военноморска база в много отношения. Business Insider отбелязва, че въпреки че базата прилича на малко американско градче, островът е бил основна отправна точка за въздушни операции в Персийския залив и Афганистан. Въпреки това, за разлика от по-известните американски бази, само военноморски персонал и цивилни изпълнители, пряко участващи в ежедневните операции на базата, могат да стъпват на Диего Гарсия. Не се допускат членове на техните семейства и всякакви други външни лица.

Ключът към тайната на Диего Гарсия вероятно е неговият предполагаем статут за черни операции на ЦРУ. Служителят от администрацията на Буш Лорънс Уилкерсън казва пред Vice, че ЦРУ е изпращало заподозрени в тероризъм на острова за разпити, които вероятно са включвали изтезания. Следователно островът е част от мрежа от тайни затвори на ЦРУ, което би обяснило секретността около него. Ако Мавриций успее да отстои претенциите си за острова, може да се разкрият подробности за американската база.

Бохемската горичка

Brianhama / CC BY-SA 4.0

Тази секвоена горичка в окръг Сонома, Калифорния, е известна в конспиративните среди. Тя е достъпна само с покана и се управлява от Бохемския клуб в Сан Франциско. Слуховете за това място са всичко друго, но не и положителни, включително, че се охранява от снайперисти и че горичката служи като място за провеждане на сатанински ритуали пред гигантска статуя на бухал. Но какво се знае наистина за това място?

Всичко, което може да се каже с абсолютна сигурност за горичката, е, че служи като лятно убежище за световния елит. Президенти на САЩ, включително Никсън, Рейгън, Клинтън и двамата Буш, са посещавали мястото заедно с политици от цял свят, банкери, финансисти, кралски особи, академици от Бръшляновата лига и индустриалци.

Според The Washington Post това е място, където богатите по света отиват, за да се напият, да му отпуснат края и като цяло да се държат лошо. Според Britannica там се провеждат лекции и политически дискусии далеч от обществеността. Въпреки това експозе, наречено „Тъмните тайни в Бохемската горичка“ от Джон Ронсън и шефа на Infowars Алекс Джоунс през 2000 г. показва членове на горичката, облечени в езически костюми за церемонията „Кремация на грижата“, макар че Ронсън обвинява Джоунс, че силно е преувеличил това, което са видели.

И така, тайно общество или летен лагер? Ричард Никсън твърди, че Бохемската горичка е „най-проклетото нещо“, на което е бил. Поради чувствителния характер на мястото и присъствието на толкова много важни влиятелни хора, малко вероятно е някой извън него да разбере нещо повече. Но кой не харесва добра конспиративна теория?

Папската библиотека

Сикстинската зала на Ватиканската библиотека Michal Osmenda / CC BY-SA 2.0

Папските библиотеки са ограничени, но не непременно секретни, поне не по същия начин, по който са секретни Бохемската горичка или Зона 51. Според History името е грешен превод на латинското secretum, което означава частен и следователно недостъпен за несобственици. Името произлиза от статута на архива като личен архив на папата до 1881 г., когато на учените е предоставен достъп при папа Лъв XIII. Въпреки това, тайната му поражда теории, че Църквата крие извънземни, истинската кръвна линия на Исус и дори машина на времето.

В действителност библиотеката съдържа съкровищница от завладяващи документи, като булата за отлъчване на Мартин Лутер, папската була, освобождаваща тамплиерите, и искането на Хенри VIII за анулирането на брака му с Катерина Арагонска. Но тъй като е отворена само за учени, които Ватиканът проверява, Светият престол е обвинен в укриване на документи.

Личните документи на кардиналите от 1922 г. нататък са ограничени, както и документите, отнасящи се до папствата след 1939 г. Въпреки това Ватиканът предприема стъпки към по-голяма прозрачност, като дигитализира документите, за да ги направи достъпни за широката общественост. Последната колекция се отнася до папа Пий XII и Холокоста, тъй като Църквата има за цел да разсее обвиненията за съучастие на папата в кървавия геноцид от ХХ век.

Лабораторията BSL-4

Изглед към остров Римс – забранена зона Wikitour / CC BY-SA 3.0

На германския балтийски остров Римс има голям комплекс, защитен с високи стени, въоръжена охрана и бодлива тел. Тези укрепления не са за охрана на военна база, а на лаборатория с ниво 4 на биобезопасност. Според Федерацията на американските учени съоръженията с ниво 4 на биобезопасност (или BSL-4) трябва да бъдат напълно изолирани и оградени, за да се гарантира, че опасните патогени, които се изследват и манипулират вътре, няма да избягат.

Лабораторията в Римс първоначално е била нацистко изследователско съоръжение за биооръжия, в което днес се помещава институтът „Фридрих Льофлер“, най-старата вирусологична лаборатория, основана през 1910 г. Според Insider достъпът до острова и съоръженията изисква специално разрешение и спазване на строги протоколи за сигурност и хигиена. Тъй като патогените, изследвани в лабораторията BSL-4, се считат за едни от най-опасните в света, островът е свързан със сушата само с язовир. В случай на съмнение за теч, язовирът може бързо да бъде затворен, за да се предотврати разпространението. Лабораторията е доста известна и изглежда няма много спекулации около нея въпреки ограниченията. Това може да се дължи отчасти на факта, че друга лаборатория BSL-4 в Ухан превзе всички заглавия от 2019 г. насам.

Орденът 322

„Гробницата“ на обществото „Череп и кости“ BoolaBoola2 / Public Domain

Президентските избори в САЩ през 2004 г. изправят Джордж Буш срещу Джон Кери. Въпреки че двамата са политически съперници, в крайна сметка те имат много общо. Водещият на Meet the Press отбелязва, че и двамата са били членове на тайното общество „Череп и кости“. Това общество, подобно на Бохемската горичка, привлича предимно негативно внимание заради множество обвинения, които варират от кражбата на черепа на Джеронимо (не от кой да е, а от Прескът Буш) до осакатяване на образователната система на Америка.

Няма съмнение, че „Череп и кости“ е силно влиятелно общество. То може да се похвали с трима президенти (Уилям Тафт и двамата Буш) и многобройни представители на индустрията, финансите и политиката. Никой обаче не знае какво точно се случва в тяхното седалище, което е известно като „Гробницата“. През 2001 г. Yale Daily News съобщава, че ABC и няколко студенти от Йейл са заснели въздушни кадри на посвещение на „Череп и кости“ в двора на Гробницата, в което „неофитите“ разиграват убийство. Бившите членове на обществото твърдят, че това определено не е в неговите традиции, но няма начин да се потвърди, защото никой извън обществото не е допускан да види какво се случва там. Както казва президентът Джордж У. Буш, това, което се случва там, е толкова тайно, че не може да бъде обсъждано.

Адът в Италия

Chris 73 / CC BY-SA 3.0

Наречен от HuffPost „ад, но в Италия“, остров Повелия е част от Венецианския архипелаг. За разлика от останалата част от Ла Серенисима обаче, това място е напълно забранено както за местните, така и за туристите. Не е ясно защо италианското правителство забранява пътешествието до острова, но тъй като Повелия е изоставен, има много легенди, които говорят за остров, преследван от ужасната си история.

Според Atlas Obscura Повелия е била място за карантина за болни, когато е била част от Венецианската република. Несъмнено много хора са загинали тук от чума и изолация. При Наполеон островът е бил склад за оръжия, а по-късно – клиника за душевно болни. С такава история не е изненада, че островът има своя дял от ужасяващи истории за призраци, репутация, подсилена от забраната за всички посетители.

Сред легендите на Повелия се откроява една. Според венециански местни жители (според Daily Mail) лекар в убежището извършвал лоботомия и други експерименти върху затворници, убивайки много от тях. В крайна сметка той или се е самоубил, полудял от призраците на жертвите си, като скочил от камбанарията, или бил хвърлен от нея. Твърди се, че камбанарията все още звъни в тъмните нощи и до днес, въпреки че камбаната била отстранена преди десетилетия след затварянето на центъра през 1975 г. Поради ужасяващата си репутация на масово гробище островът е известен като най-обитаваното от духове място в света.

Трезорът на „Кока-Кола“

Сертификат за закупуване на акции от клас А за 20 акции на „Кока-Кола“, издаден на 20 февруари 1929 г. Public Domain

Краят на този списък е място, което не тъне в конспиративни теории, истории за призраци или легенди. Компанията „Кока-Кола“ е със седалище в Атланта и дори предлага обиколки навсякъде за любителите на историята на газираните напитки. Има обаче една част, която е забранена за почти всички.

Според CNN рецептата на „Кока-Кола“ се е предава устно, докато група инвеститори не настояват пред основателя Джон Пембъртън тя да бъде записана. Компанията съхранява рецептата в силно охраняван трезор в централата на компанията, който туристите могат да минат и да видят, но не могат да влязат. Обиколката, пълна със звукови ефекти и атрактивни визуализации, отвежда туристите изкусително близо до една от най-големите тайни в света на напитките. Както отбелязва CNN, това е отлична реклама и ето че „Кока-Кола“ се продава вече повече от 125 години. Всичко, което може да се каже за рецептата на „Кока-Кола“, е, че, надяваме се, тя вече не съдържа кокаин.

Източник: Grunge

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com