Сериозните странични реакции след ваксина - само един вид данни не могат да дадат точна картина

13652
Сериозните странични реакции след ваксина - само един вид данни не могат да дадат точна картина
Снимка: БГНЕС

Във фармакологията принципът на предпазливостта работи по следния начин: сумира се броят на съобщенията за настъпили нежелани реакции и се прави опит да се отсеят тези от тях, за които има голяма вероятност да се дължат на конкретна ваксина или медикамент, пише reinfocovid.fr.

На практика, когато причинно-следственото разследване не е извършено или е само поверително (с малък брой аутопсии), единственото, на което може да се стъпи, е броят на отчетените нежелани реакции.

COVID-19 може да не свърши скоро, заради проблема с достъпа на ваксини

Пандемията от коронавирус може да не свърши скоро заради световните дисбаланси при достъпа до ваксините срещу Covid – проблем, ко...

Преди пандемията и появата на ваксините срещу COVID-19 нямаше толкова силен обществен отзвук и много лекарства биваха изтегляни от пазара след като съобщенията за нежелани реакции надхвърляха определен праг, след който се задействаха предпазни мерки.

Американската организация VAERS приема съобщения за нежелани събития и реакции, настъпили след ваксинация, от производители на ваксини, медици и обществеността. Макар и много важни за наблюдението на безопасността на ваксините, докладите на VAERS сами по себе си не могат да се използват, за да се определи дали дадена ваксина е причинила или допринесла за нежелано събитие или заболяване. Причината е, че тези сигнали могат да съдържат информация, която е непълна, неточна, неподлежаща на проверка, както и може да е обект на пристрастия. Отделен въпрос е и колко често се подават сигнали. Всичко това създава специфични ограничения за това как данните могат да бъдат използвани за научни цели. 

Въпреки това събраните до момента бази данни на сайта на VAERS могат да дадат интересен поглед върху ситуацията с ковид ваксините. От графиките се вижда, че до 2020 г. са докладвани в пъти по-малко смъртни случаи след поставяне на ваксина, докато от януари до октомври 2021 г., тоест в рамките на 8 месеца след започването на ваксинацията срещу COVID-19, кривата отива рязко нагоре.

Според една от графиките смъртността от ковид ваксините е била най-висока през месец април 2021 г. - малко под 2500 случая, след което започва да спада или просто са докладвани по-малко случаи. Също така броят на смъртните случаи, предполагаемо дължащи се на ваксините, е най-висок непосредствено след инжектиране - до ден или два след поставянето им, след което рязко спада.

МЗ обяви кои хора не трябва да се ваксинират с препарата на Пфайзер

От здравното министерство обявиха кои хора НЕ ТРЯБВА да се ваксинират с иРНК препарата Comirnaty на Pfizer/BioNTech/ срещу COVID-19: 🔴...

Други обобщени данни, предоставени от VAERS, сочат, че най-голям брой смъртни случаи са настъпили при ваксинирани с препарата на Пфайзер - 12154, следвани от този на Модерна - 4431 и Янсен - 1434 (при 59 от докладваните случаи не е уточнена използваната ваксина).

Въпреки това информацията на сайта на VAERS следва да се приема с резерви, тъй като се прави уточнението, че: "Броят на сигналите сам по себе си не може да бъде интерпретиран или използван за достигане на заключения относно съществуването, тежестта и честотата на усложненията, свързани с ваксините."  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com