Шотландски крал фалшифицирал историята на Англия

8747
Шотландски крал фалшифицирал историята на Англия
Снимка: Henry Gillard Glindoni / Public Domain

Служители на Британската библиотека откриха скрит текст в „Аналите“ на Уилям Камдън – основния исторически източник за управлението на Елизабет I. Откритието е извършено с помощта на нова технология за обработка на изображения. Оказва се, че някои фрагменти от хрониката са били умишлено променени след смъртта на кралица – в полза на новия крал.

Уилям Камдън (1551 – 1623) е английски историк и един от основателите на археологията. За негови главни работи се смятат „Британия“, това е първото подробно изследване на Англия, Уелс и Ирландия, и „Анали“. Последните представляват хроника на управлението на английската кралица Елизабет I – петият и последен монарх от династията на Тюдорите.

Първите крале на Англия били ирландски келти

Камдън е приет в двора, има много познати в кръгове, близки до кралицата. През 1597 г. той получава заповед да напише история на царуването на Елизабет I. За изпълнението на задачата Камдън получава достъп не само до всички държавни архиви, но и до личните документи на лорд-канцлера. Той също така записва разкази на очевидци за едни или други събития.

„Аналите“ са публикувани едва през 1615 г., по време на управлението на крал Джеймс I Стюарт. Съществува хипотеза, че Камдън се е опитал да промени текста на места, за да не предизвика гнева на краля. Сега има сериозни доказателства за тази хипотеза.

Хелена Рутковска от Оксфордския университет и служители на Британската библиотека са открили в ръкописни чернови на „Аналите“ скрит текст, който променя нашите представи за историята на управлението на Елизабет I.

Камдън пише на латински и сега съвместна програма между Оксфордския университет, Отворения университет и Британската библиотека сега превежда неговите чернови на английски. Освен това те изследват листовете с ръкописи, като използват метода на подобрената визуализация.

Именно така Рутковска е открила няколко фрагмента, където първоначалният текст е бил изчистен и върху него е написан нов. Учените успели да прочетат първата версия и се оказало, че тя не просто се различава от добре познатата. Понякога може да се говори дори не за цензура, а за фалшификация на исторически източник.

Приживе на кралица Елизабет остро стоял въпросът кой ще заеме трона на Англия след нейната смърт. Елизабет е дъщеря на Хенри VIII и втората му съпруга Ан Болейн, която е екзекутирана, когато дъщеря ѝ няма дори три години. Хенри зачерква Елизабет от завещанието си, но на 25-годишна възраст, в резултат на поредица от заговори, тя става кралица на Англия.

Има и други претенденти за английския трон – например Мария Стюарт, кралица на Шотландия, която е обявена в държавна измяна и екзекутирана. Съвременниците на Елизабет се надяват, че тя ще се омъжи и ще роди наследник на Тюдорите, но това не се случва. До смъртта си тя носи неофициалната титла „кралицата дева“.

Красивото ковчеже, което уби Мария Стюарт (ВИДЕО)

Ако отворите книга по история, ще разберете, че хора от обкръжението на кралицата многократно са я молили да посочи следващия крал, за да се избегнат традиционните сблъсъци около трона, понякога доста кървави. Но Елизабет дълго време мълчи и едва на смъртния си одър назовава наследника си – шотландския крал Джеймс VI (в Англия той е коронован като Джеймс I), син на екзекутираната кралица Мария Стюарт. Царуването на династията Тюдор приключва, короната на Англия преминава към Стюартите.

Факта, че кралицата, умирайки, успява да назове следващия крал, знаем точно от „Аналите“ на Камдън. Няма други източници, свидетелстващи за това събитие. От хрониките на Камдън тази информация е намерила място във всички следващи исторически трудове и учебници.

Но в първата версия на текста, описващ смъртта на Елизабет, не се говори за предсмъртни устни завещания. Освен това се споменава, че кралицата преди смъртта си дори не може да говори поради силна болка.

Важно е да се отбележи, че вторият вариант на ръкописа (с името на приемника) е написана от ръката на Камдън – изследователите нямат съмнения в това. Най-вероятно кралят е убедил историка да направи такива промени, за да направи коронацията си поне относително легитимна.

Това не е единственият момент от историята на Англия, който е претърпял корекция в хрониката. Например в първата версия на ръкописа се споменава, че през 1598 г. мъж на име Валентин Томас е изпратен от шотландския крал Джеймс да убие Елизабет. Във втората версия Камдън пише само, че Томас „обвини шотландския крал в недоброжелателно отношение към кралицата“.

Учени дешифрираха 19 писма на Мария Стюарт, писани през 19-годишния ѝ плен

Има следи от фалшификация и в разделите, описващи връзката между Елизабет и нейния заклет враг, испанския крал Филип II, и в частта от ръкописа, която се отнася до отлъчването на кралицата от Католическата църква. Това събитие се случва през 1570 г., когато кралицата потушава въстанието на северните графове, които искат да издигнат католичката Мария Стюарт на трона (самата Елизабет изповядва англиканството).

Да добавим, че работата по проучването и превода на ръкописа на Камдън продължава. Изследователите смятат, че ги очакват много нови знания за истинската история на Англия, която не е била подложена на кралска цензура или фалшификация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com