Учени дешифрираха 57 писма на Мария Стюарт, писани през 19-годишния ѝ плен

8402
Учени дешифрираха 57 писма на Мария Стюарт, писани през 19-годишния ѝ плен
Снимка: Unknown author / Public Domain

Международен екип учени успяха да дешифрират изгубените писма на шотландската кралица Мария Стюарт, написани от нея по време на 19-годишния ѝ плен.

Една от най-известните исторически фигури от XVI век, шотландската кралица Мария Стюарт, е първата в листата за наследяване на английския трон след братовчедка си Елизабет I. Католиците смятат именно Мария за законен владетел на Англия, така че англиканката Елизабет държи съперницата си затворена в замъка Фодърингхей в продължение на 19 години, докато на 8 февруари 1587 г. Мария Стюарт е екзекутирана за предполагаемото ѝ участие в заговор за свалянето на Елизабет.

5 загадъчни послания, които до днес никой не може да дешифрира

Наскоро учени успяха да разчетат писмо, което близо 500 години не можеше да бъде дешифрирано. То е написано от император Карл V с шифър...

По време на престоя си в затвора Мария активно общува със съратници и съюзници. Тя полага много усилия за вербуването на нови съмишленици и запазване на тайната. Не е изненадващо, че Мария и нейните съюзници са използвали шифри. Чак след близо 450 години международен екип от криптографи успя да дешифрира 57 от нейните писма. Резултатите от работата са публикувани в списание Cryptologia.

Всички писма датират от 1578 – 1584 г., като получателят на повечето от тях е Мишел дьо Кастелно-Мовизиер, френският посланик в Англия. Историците отдавна подозират, че двамата са били в сговор, но нямаше доказателства. Учените смятали се, че част от кореспонденцията е безвъзвратно изгубена и са запазени само споменавания на липсващите писма в други послания. Оказало се, че през цялото това време „изгубените“ документи се съхранявали в същите архиви. Те обаче били отбелязани като отнасящи се към италианската история.

В писмата си Мария често се оплаква от лошо самочувствие и от условията на своя плен. Тя също така споменава, че преговорите с Елизабет I за условията на освобождаване се водят „недобросъвестно“. Пленената кралица често била обземана от депресия поради продължителната си самота и безразличието на френското правителство към нейната съдба.

Първото дешифрирано писмо било на френски език – именно тази особеност навела изследователите на идеята, че то едва ли е написано в Италия. По-нататъшното дешифриране показало, че авторът на съобщенията е жена. Името „Уолсингам“ и споменаването на плен предизвикали подозрения, че Мария Стюарт е написала това писмо. По-късно били открити още 56 писма, написани със същия шифър. Според Джон Гай, автор на биографията на шотландската кралица, тази находка е станала „литературна и историческа сензация“.

Тайният шифър на император Карл V е разбит след 500 години

Карл V, император на Свещената римска империя и крал на Испания, е един от най-могъщите хора на XVI век. На учените била необходима пол...

Историците подозират, че това не са всички „изгубени“ писма на пленената кралица. Ако е така, то биографията на Мария Стюарт далеч не е завършена, тъй като нови находки биха могли да хвърлят повече светлина върху дългите ѝ години пленничество в замъка Фодърингхей.

ОЩЕ: Ковчежето, което уби Мария Стюарт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно