X
 
 

След 10 години ще има роботизирано "хибридно сърце"

1034 0
След 10 години ще има роботизирано "хибридно сърце"
Снимка: Sendo
След 10 години се очаква първото в света изцяло роботизирано „хибридно сърце“. То ще бъде направено от меки изкуствени мускули и сензори и вероятно ще прекрати нуждата от търсене на органи от починали хора за трансплантации, предаде БГНЕС.

Първото в света меко роботизирано сърце е в процес на разработване, и при реализирането на проекта би могло да изчисти списъците на чакащите за трансплантации във Великобритания, съобщи в.“Дейли Мирър“.

Откриха клетка, която убива рака

Британски учени по случайност откриха нов вид клетка, която убива повечето ракови образувания. Новото откритие може да е се окаже огром...

„Хибридното сърце“ ще бъде първото създадено от меки изкуствени мускули и сензори и след това покрито с човешка тъкан, отгледана в лаборатория.

Новаторски действащ холандски хирург работи в партньорство с Британската фондация за сърце. Предвижда се първата трансплантация на така създаден орган да се извърши през 2028 година.

Екипът твърди, че това би могло да сложи край на необходимостта от трансплантации на органи от мъртви хора и ще спаси хиляди, които умират, докато са в списъка на чакащите за донори на органи в световен мащаб.

Проф. Йоланда Клайн от Амстердамския университет каза: „Единственото за слагане на край на сърдечната недостатъчност с лечение е подмяната“ на органа.

„Има огромен недостиг на донорски органи и това (разработването на „хибридното сърце“) е добър начин. Всеки донорски орган означава, че някъде другаде някой е починал.

Учени регистрираха нов вид явление на Слънцето

Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна от всичко, което са виждали досега. Въпреки че подоб...

„Хибридното сърце може да създаде първото досега решение за сърдечна недостатъчност в краен етап.“

Сърцето ще се задвижва от течност или въздух и ще се захранва от електричество. Електричеството ще се предава безжично от близък източник на енергия, носен в облеклото на пациента.

По-малка батерия също ще бъде имплантирана вътре в пациента, която ще захранва сърцето „в продължение на един час, докато той си взима душ или отиде да плува“.

Финансираните от ЕС изследвания вече показаха, че технологията е възможна.

Без да бъде обвито в клетки от собственото тяло на пациента, хибридното сърце би се заразило, така че тялото ефективно би го отхвърлило.

Учени откриха древно изригване в центъра на нашата галактика

С помощта на телескопа VLT астрономи откриха в центъра на Млечния път древен район на звездообразуване. Изригването в него е било толко...

Устройството, което в момента е патентовано, първо ще бъде тествано на животно след пет години.

Правени са предишни опити да се разработи роботизирано сърце във Франция, където 76-годишен мъж почина през 2014 г. два и половина месеца след операцията.

То беше направено от материал, наподобяващ гъба, наречен полиуретан и клетки от сърцето на кравата.

Новият проект се счита за голям напредък в сравнение с предишните опити, тъй като ще използва материал с твърдостта на мускулната тъкан и ще се движи и изпомпва като истинско човешко сърце.

През последните пет години починаха 155 британци, докато чакаха животоспасяваща сърдечна трансплантация, а по света загиналите поради тази причина са хиляди, подчертава „Дейли Мирър“.

Actualno.com

Етикети: