Следи от древна цивилизация, „изпреварила времето си“, са открити в Китай

29649
Следи от древна цивилизация, „изпреварила времето си“, са открити в Китай
Снимка: iStock

Международен екип археолози са провели разкопки на добре запазения праисторически обект Ксиамабей в Северен Китай. Там били открити множество каменни оръдия на труда, фосили, охра и червени пигменти, сочещи съществуването на новаторска култура на около 40 000 години, пише Phys.org. Изследването е публикувано в списание Nature.

Проведени са археологически разкопки в басейна на река Нихеван. Именно там учените идентифицирали следи от „новаторско поведение и уникални инструменти“.

Археолози дешифрираха еламски клинопис, открит в Персеполис

Учени откриха фрагмент от еламски надпис в рамките на проект за класифициране и документиране на предмети в складовете на музея на Перс...

Тази човешка култура преди това не е била известна на науката. Най-поразителна е нейната възраст – тя е около 40 хиляди години. Впрочем други скорошни проучвания показват, че първите представители на вида Homo sapiens може да са пристигнали в Северна Азия преди около 40 хиляди години. Досега обаче нищо не се знаеше за живота или културната адаптация на тези древни народи, както и за възможното им взаимодействие с архаичните човешки групи.

Находките на стоянката Ксиамабей хвърлят нова светлина върху историята на заселването на Азия. Освен това учените отбелязват, че Ксиамабей се отличава от всеки друг добре известен археологически обект в Китай, тъй като има принципно нов набор от културни характеристики. Например тук са открити най-ранните известни доказателства за обработка на охра в Източна Азия. Тук е изкопан уникален набор от различни каменни инструменти, каквито не са откривани никъде другаде в Китай. Находки като тези сочат към културни иновации.

„Способността на хоминините да живеят в северните ширини, със студени и силно сезонни условия, вероятно се дължи на еволюцията на културата под формата на икономически, социални и символични адаптации – казва д-р Шикся Янг, изследовател от Китайската академия на науките. – Находките в Ксиамабей ни помагат да разберем тези адаптации и тяхната потенциална роля в човешката миграция.“

За една от важните културни особености учените сочат артефакти, които свидетелстват за широкото използване на охра. Анализът показал, че различни видове от този естествен минерал са донасяни в Ксиамабей от други региони и обработвани чрез счукване и абразия. С други думи, древните хора правели прахове, с които след това оцветявали различни предмети, включително стените и подовете на своите домове. Това е бил истински производствен процес – безпрецедентно явление за този период.

Вкаменелости от XXI век: какво ще открият археолозите на бъдещето за нас?

Цивилизацията на XXI век ще остави наследство на Земята, което ще се съхрани в продължение на хилядолетия. Но не всички постижения на с...

Части от охра и оборудване за обработка на камък и червен пигмент. Снимка: Fa-Gang Wang, Francesco d’Errico / Wang et al. Nature

Каменните инструменти също представляват принципно нова културна адаптация. Факт е, че повечето от тези инструменти са били минимизирани. Повече от половината от намерените оръдия са с размер под 20 милиметра. Има ясни признаци, че тези инструменти са имали дръжки. Те са били използвани за пробиване, остъргване на кожи, рендосване на растителен материал и рязане на меки животински тъкани.

Това означава, че жителите на древното селище са изработвали многофункционални инструменти, снабдени с дръжки, което е иновативна технология за онези времена. Проучването на жилищата на древните хора също сочи, че това общество е имало сложна социална система. За съжаление останки на хора на стоянката Ксиамабей все още не са открити. Това би хвърлило светлина върху видовата принадлежност на древните обитатели на тези места. Но според косвените доказателства учените са установили, че именно Homo sapiens са били жителите на Ксиамабей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com